Kamenné krajiny 1/4 (2022)

Kateřina Hejnarová. Seriál. Dramaturgie Eva Schulzová. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Režie Tomáš Soldán. Produkce Tereza Chmelinová.

Účinkují Tereza Richtrová, Petr Halberstadt, Marek Pešl, Petr Kubes, Vendula Nováková, Jaroslav Krejčí, Václav Bahník, Pavel Hekela, Jan Ťoupalík, Lukáš Červenka, Vladimíra Včelná, Natálie Tichánková, Kristina Herz.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2022. Premiéra 1. dílu 8. 10. 2022 (ČRo Olomouc, 18:04 h.) v cyklu Setkání s literaturou k 630. výročí posvěcení kostela svatého Mořice.

Obsah: 1. díl: Holubice (2. díl: Mořeplavci (3. díl: Host (4. díl: Mince (

Lit.: Soldán, Tomáš: Kateřina Hejnarová: Kamenné krajiny. Dramatický příběh stavitele chrámu v době husitských válek. In web ČRo Olomouc, 29. říjen 2022 (článek) – Cit.: Olomouc v polovině patnáctého století. Dohasínající husitské války, úsvit nové víry a s ní i nových představ o podobách chrámů. A do toho velkolepý projekt kostela svatého Mořice, který stojí nedostavěný ve středu města. To jsou kulisy, ve kterých se odehrává nový dramatický seriál Českého rozhlasu Olomouc Kamenné krajiny. (..)

Napsala jej scenáristka Kateřina Hejnarová a vypráví v něm poutavý příběh stavitele chrámu Klause z Cách a jeho tajemné ženy Uršuly. On se přitom snaží dokončit stárnoucí stavbu, o kterou možná v nové době nebude nikdo stát, ona pak do stejného kamene promítá své touhy po návratu ztraceného syna. Až jednou… (…)

Pro děj této čtyřdílné alegorie se autorka volně inspirovala složitým osudem jednoho nejpozoruhodnějších olomouckých kostelů, od jehož pravděpodobného posvěcení uplynulo v roce 2022 630 let. V režii Tomáše Soldána se ve čtyřdílné sérii představí bývalí i současní členové olomoucké činohry  (…).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)