Alchymisti 1/8 (2023)

… Společný podcastový projekt Rádia Junior a divadelního spolku Geisslers Hofcomoedianten. Dramaturgie Zuzana Sikačová. Zvuk Dominik Budil. Zvukový design Stanislav Abrahám. Hudba David Hlaváč. Ilustrace Jitka Nejedlá. Doprovodná soutěž Kateřina Hubertová. Režie Petr Vodička.

Osoby a obsazení: John Dee (Luboš Veselý), Eward Kelley / Jan z Lazu (Vojtěch Bartoš), Rudolf II. Habsburský (Martin Bohadlo), Tadeáš Hájek z Hájku (Aleš Pospíšil), Johannes Kepler a další role (Petr Šmíd), Tycho Brahe / Arcimboldo (Pavol Smolárik), rabbi Löw (Dominik Linka), Paschkes (Ondřej Rychlý), Golem (Bartoloměj Veselý), Bavor Rodovský (Vojtěch Franců), Cornelius Drebbel (Vladimír Javorský), Barbora Celská (Eva Burešová). Dále účinkují Ivana Machalová, Martin Holzknecht, Claudie Eftimiadisová, Štefánie Šubová, Vlastimil Žwak, Lucie Valenová, Kristýna Dámová.

Natočeno 2023. Webová premiéra 1. 9. 2023 (ČRo Rádio Junior).

Obsah: 1. Tadeáš Hájek z Hájku a Rudolf II. Sen o kameni mudrců (14:55) – 2. John Dee a Edward Kelley. Poslední seance (18:23) – 3. Golem na ochutnávku aneb Co to zase uválel Jehuda Ben Becalel (22:57) – 4. Nenápadný génius Cornelius Drebbel (18:46) – 5. Barbora Celjská. Rukověť moderní ženy (20:11) – 6. Bavor ml. Rodovský. Recepty na(d) zlato (19:47) – 7. Tycho Brahe a Johannes Kepler. Trnitá cesta k velkým objevům (22:12) – 8. Kámen mudrců aneb jak to dopadlo s Rudolfem II. (6:04).

Lit.: anonym: Alchymisti. Objev svůj kámen mudrců. In web ČRo Rádio Junior, srpen 2023 (anotace). – Cit.:  Pusťte si tajemný seriál Alchymisti, který pro vás připravilo Rádio Junior a Geisslers Hofcomoedianten. Splňte zadané úkoly, vypravte se na super výlety a vyhrajte.

Začněte článkem Přidej se mezi alchymisty, kde zjistíte co a jak. Pak si poslechněte postupně všechny díly o slavných alchymistech a do 30. 11. 2023 splňte úkoly, které najdete v článcích. Podaří se vám objevit kámen mudrců, po kterém v našem seriálu touží i sám císař Rudolf II.? A co to vlastně je? (…)

Lit.: Sikačová, Zuzana: Informace o podcastu a soutěži Alchymisti pro rodiče a kolektivy. In web ČRo Rádio Junior, 1. září 2023 (článek). – Cit.: Zapojte se se svými dětmi a žáky do soutěže Alchymisti. Tady najdete speciální pracovní list a další informace, jak na to.

Vydejte se spolu s dětmi nebo dětskými kolektivy za dobrodružstvím poznání do světa alchymie. Pokuste se spolu s nimi hledat kámen mudrců, který podle dávných alchymistů dokáže zajistit přeměnu obyčejného kovu ve zlato a dá se skrze něj získat elixír života.

S dětmi vyrazíte na zábavné výlety a dozvíte se spolu spoustu zajímavých věcí nejen z historie.

Poznejte osobnosti i ne/vědní obory

podcastové sérii Alchymisti>> uslyšíte příběhy, které vás zavedou především do doby Rudolfa II., tedy na přelom 16. a 17. století. Výjimkou je příběh Barbory Celjské, která žila o dvě století dříve.

Alchymie stála na pomezí přírodních věd a filozofie. Prolínala se s vědeckými obory, které v současnosti známe jako medicínu a lékařství, astronomii, matematiku, fyziku, chemii a filozofii. A také s obory, které dnes za vědecké nepovažujeme, kupříkladu s astrologií a magií.

Stáhněte si průvodce pro rodiče a učitele

U každého dílu podcastové série najdete ke stažení pracovní list pro děti s úkoly, které musí splnit. Níže si můžete stáhnout průvodce pro dospělé, který navíc obsahuje užitečné podněty pro další práci s dětmi. Navrhneme vám témata, o kterých můžete po poslechu dílu společně diskutovat. Všechny naše příběhy vyprávějí o skutečných osobnostech a inspirovaly se událostmi nebo objevy, které se opravdu staly. (..)

Lit.: kpe: Seznamte se, tohle jsou Geissleři! In web ČRo Rádio Junior, 1. 9. 2023 (článek). – Cit.: Podcastovou sérii Alchymisté pro vás připravilo Rádio Junior společně s divadelním spolkem Geisslers Hofcomoedianten. Pojďme si tuhle partičku trochu představit.

Grandiózní, inteligentní, rytmické, strhující, hravé, fantastické. A především komediální! Takové je divadlo, které Geisslers Hofcomoedianten pro diváky hrají už přes dvacet let.

Tenhle divadelní soubor ve své tvorbě propojuje staré tradice s živým, současným divadlem. Mixuje původní s novým, vzletné s přízemním, činohru, zpěvohru, loutkohru i tanec – a to tak, aby to nebyla nuda.

Inspiruje se barokem a hledá v něm to, co je aktuální pro dnešní dobu. Zajímavé historické události, divadelní hry a knížky z barokní doby nebo příběhy pozoruhodných osobností proto představují hravou formou, ve které nikdy nechybí vtip.  Věřte, že baroko má s dneškem mnoho společného! Nevěříte?

 

Lit.: Výborná, Lucie – vma: Nejen šarlatáni a podvodníci. Alchymií se zabýval i Isaac Newton, říká spolutvůrce seriálu Alchymisti. Které osobnosti ho fascinovaly? In web ČRo 1 Radiožurnál, 29. září 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zdeněk Sikač je chemik, astronom a astrofotograf. Je jedním z tvůrců podcastu Alchymisti, který připravilo Rádio Junior. „Cílem podcastu bylo především seznámit posluchače s některými významnými postavami a naznačit, jak rozdílný přístup v alchymii mohli mít,“ přibližuje Zdeněk Sikač. Jaké má mezi alchymisty favority? A co nového se sám dozvěděl? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)