Půlnoční chodby 1/4 (2023)

Vladislav Kracík. Rozhlasová série. Dramaturgie Eva Lenartová. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Produkce Tereza Chmelinová. Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Vendula Nováková, Robert Finta, Zdeněk Julina, Petr Kubes, Jan Ťoupalík, Jana Posníková, Václav Bahník, Lukáš Červenka, Václav Stojan, Tomáš Krejčí, Marek Pešl, Ivana Plíhalová, Ivan Dejmal, Adam Sychrov, Kristina Jurková, Natálie Tichánková, Daniela Klevetová a Bořek Volný.

Nastudovala Olomouc v roce 2023 k 450. výročí vzniku olomoucké univerzity. Premiéra 1. dílu 7. 10. 2023 (ČRo Olomouc, 18:04 h.; 24 min.) v cyklu Setkání s literaturou.

Lit.: vim: Rozhlasová cesta do časů Jana Sarkandera. In web Univerzita Palackého, 25. 8. 2023 (zpráva). – Cit.: Letošnímu 450. výročí vzniku olomoucké univerzity věnuje nemalý prostor i Český rozhlas Olomouc. Vedle seriálu vzpomínek absolventů například právě podle scénáře Vladislava Kracíka vzniká rozhlasová série Půlnoční chodby Univerzity Palackého, která bude později i součástí webu Ostrov Olomouc. Některé její scény přitom režisér Tomáš Soldán se štábem natáčí přímo v univerzitních prostorách, v Uměleckém centru. Auditorium maximum se tak již stalo kulisou pro natáčení části neplánované cesty časem studentky ze současnosti do doby Jana Sarkandera a točit se ještě bude i v hudební učebně.

Lit.: ele (= Lenartová, Eva) – Soldán, Tomáš: Vladislav Kracík: Půlnoční chodby. Dramatický seriál inspirovaný historií Univerzity Palackého. In web ČRo Olomouc, 7. říjen 2023 (článek). – Cit.: Víte, co mají společného Jan Sarkander, Bohuslav Balbín, Gregor Johann Mendel a Pavel Novák? Vůbec nic. Kromě jedné podstatné věci – všichni čtyři byli studenty olomoucké univerzity, která dnes nese jméno Františka Palackého. (…)

Čtyřdílným seriálem Půlnoční chodby nás provedou Zuzana a Matěj, dvojice maturantů z gymnázia v Lipníku nad Bečvou, která přijíždí do Olomouce na univerzitní oslavy. Jenomže Zuzaně se podaří něco, po čem každý z nás aspoň jednou v životě zatouží. Zuzana cestuje časem. Ovšem nechtěně a hlavně neřízeně. Netuší, kam se dostane, a jak se zase dostane zpátky.

Propadá se do 16. století a seznamuje se s Janem Sarkanderem, jehož málem přivede k herezi. V 17. století se ocitá v univerzitním vězení s Bohuslavem Balbínem. V 19. století náhodou přispěje k nalezení ztraceného sebevědomí Gregora Mendela. A ve 20. století se téměř zamiluje do Pavla Nováka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)