Bludisko 1/? (Bludiště, 2023)

Daniela Kapitáňová. Původní rozhlasová série. Režie Štefan Korenči.

Natočeno 2023. Premiéra 1. dílu 10. 11. 2023 (SRo Rádio Devín, 20:30 h.).

Pozn.: Aj v tomto roku prichádzame s novou sériou dramatického seriálu, ktorá ukončí dejinné mapovanie našej nedávnej minulosti, s adekvátnym názvom BLUDISKO. Autori boli tentokrát oslovení, aby sa venovali dobe posledných 12 rokov a zasadili tak do tejto doby svojich hrdinov.  V prvej časti s názvom Hrdlička, ktorú autorsky pripravila Daniela Kapitáňová, sa ponoríme do antiutopického sveta Všeslovanskej Rusi. V réžii Štefana Korenčiho budete počuť Luciu Vrablicovú, Petra Sklára, Richarda Stankeho a Petra Kollárika. Premiéru prvej časti nového dramatického seriálu BLUDISKO si nalaďte už dnes večer o 20:30 v RD (anotace)

Lit.: anonym: Dramatický seriál Bludisko. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín, 7. 11. 2023 (článek). – Cit.:  V roku 2019 pripravila dramaturgia Ododboru literárno-dramatickej výroby cyklus príbehov venovaných výročiu Nežnej revolúcie s názvom Čakanie na Nežnú. Malé intímne príbehy z pera súčasnej špičky rozhlasových autorov odrážali vzťahy a postoje ľudí na pozadí príchodu spoločenských zmien.

Nakoľko séria zarezonovala u poslucháčov i odbornej verejnosti, vznikla v dramaturgii idea zmapovať po desaťročiach dejinné a spoločenské udalosti, ktoré prichádzali po revolúcii a tak vznikli postupne ďalšie dva cykly:
Dozvuky Nežnej – mapujúc 90. roky
Milénium – príchod nového tisícročia

V tomto roku prichádzame s novou sériou, ktorá ukončí dejinné mapovanie našej nedávnej minulosti s adekvátnym názvom Bludisko. Autori boli oslovení, aby sa venovali dobe posledných 12 rokov. V novej sérii sa predstaví 7 premiérových príbehov z pera autorov mladšej a strednej generácie. Napriek tomu, že téma nebola primárne určená a bolo na autoroch, ktorý časový úsek z daného obdobia si vyberú, väčšina, asi prirodzene, venovala pozornosť pandémii, ktorá bola niečím, s čím sme sa generačne nestretli, s čím sa každý musel nejako vyrovnať a ovplyvnilo to osudy a životy takmer každého človeka.

Premiérové časti seriálu prinášajú jedinečné príbehy, ktoré odrážajú bežné problémy a výzvy, s ktorými sa stretávame v každodennom živote. Seriál otvára témy ako samota, vzťahy, zdravotné krízy či hľadanie vlastnej identity v období neistoty. Každý príbeh je navrhnutý tak, aby diváka nielen zabavil, ale aj prinútil zamyslieť sa nad životnými hodnotami a osobným rastom. Dramaturgia seriálu zabezpečuje, že každá časť bude jedinečná svojou atmosférou a spracovaním.

Dramatický seriál Bludisko – vysielanie premiérových častí – každý piatok o 21:00

10. 11. 2023 Daniela Kapitáňová: Hrdlička

17. 11. 2023 Scarlett Čanakyová: Potrebujem sa nadýchnuť

24. 11. 2023 Laco Kerata: Tri sestry v éteri

1. 12. 2023 Barbora Kardošová: Prípitky

8. 12. 2023 Michaela Materáková: Keby Barbie bola skutočná žena

15. 12. 2023 Tereza Križková: Päť balónov šťastia

22. 12. 2023 Eva Borušovičová: Riedky svet

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)