No Place But the Water 1/27 (Nic než voda, 2020-2022)

Linda Marshall Griffits. Podcastová série. Zvukový design Steve Brooke & Sharon Hughes. Režie Nadia Molinari.

Účinkují Sade Malone, Poppy O’Brien, Cel Spellman, Jenny Platt, Rupert Hill, Pearce Quigley, Vinette Robinson, Gabriella Tuicicia, Nico Mirallegro, Hamish Rush, Remmie Milner & William Ash.​

Natočeno 2020. Premiéra 1. dílu 1. série 1. 9. 2020 (BBC Radio 4, 14 min.), 1. dílu 2. série 11. 9. 2021 (BBC Radio 4, 16 min.), 1. dílu 3. série 23. 8. 2022 (BBC Radio 4, 15 min.). K poslechu zde.

Obsah: ​Series 1 – The Hotel at the End of the World. There is a hotel on the edge of the water, run by a messy family of dreamers in the middle of nowhere. There is also a pig called Barking. But the food is running out and Birdie thinks they are being watched. And then there’s the angel. – Series 2 – Ghosts of the Future. The angel is gone and the rain keeps coming. Cal wants to find his dad and Birdie has been having bad dreams. Now it’s time to find out both what’s beyond the hotel and what the hotel is still hiding. – Series 3 – The Library of Everything. Jessie and Cal find a floating city and Birdie goes looking for the angel.But in this Library of Everything what comes after is more dangerous than what came before.

Lit.: anonym:  ​​No Place But the Water. Podcast Series on BBC Sounds, Spotify, Apple & Audible US. In web Linda Marshall Griffits, b. d. (anotace). – Cit.:  ‚This is actually one of my favourite BBC Drama Podcasts – it’s one I’m really loyal to. If people asked me to recommend a podcast – it’s the one I will go to.‘ (Ella Watts. Podcast Radio Hour)​

(…) ​’Love the family dynamic – that’s what sets it apart. At the heart of it – it has a family. It’s really interesting, really unique. The young actors are brilliant.‘ (Chris Pearson, Podcast Radio Hour)

​When there is no place but the water, where do you go?

‘No Place but the Water’ is a speculative magic-realist cli-fi drama podcast series that begins at an abandoned hotel at the end of the world. But the hotel has a secret. Told through the eyes of three kids – Birdie, Jessie and Cal – they set out on a journey that will change everything. But the hotel itself seems to be alive, sometimes offering its secrets but also stalking the family with its mirrors, secret places and shadows of what happened in the past. Ultimately they will discover that the hotel and the world beyond it, hold not only tragedy but hope for a new kind of life. (…)

‚Drawing on the magic-realism of Gabriel García Márquez and the horror of Stephen King;the hotel itself has a strange hold on the occupants,extolling visions from the past like a climate-conscious version of The Shining’s Overlook. An intelligent drama with heart.‘ (Radio Times)

‚Marshall Griffiths‘ encapsulates all that is good and bad in people, returning the listener  to Auden’s poetic words, but with a caveat: to love the Earth too.‘ (The Observer)

In the future – could this really happen? (…)

Lit.: Kánská, Eliška: Podcast – fenomén současné audio tvorby. Brno: JAMU, 2021 (diplomová práce). – Cit.: (…) No Place But the Water je podcastová série anglického veřejnoprávního rádia BBC, konkrétně jeho 4. kanálu. V případě tohoto podcastu se jedná o ucelenou devítidílnou sérii. Stopáž jednotlivých dílů se pohybuje od čtrnácti do dvaceti minut. Podcast byl nejprve uveden ve vysílání BBC Radio 4 v srpnu 2020 jako trojdílná minisérie. Každý díl byl sestaven ze tří epizod podcastu, stopáž jednotlivých dílů minisérie se pohybovala kolem 45 minut. Tyto díly byly vysílány po tři následující dny v cyklu Drama. Poté bylo No Place But the Water v září 2020 zveřejněno na webu jako devítidílný podcast. Od té doby je volně přístupný ke stažení i poslechu na stránkách BBC Radio 4.

Scénář podcastové série No Place But the Water vytvořila anglická autorka několika rozhlasových i divadelních her: Linda Marshall Griffiths.22 Její hry získaly několik ocenění a jsou překládány do různých cizích jazyků včetně češtiny. Český posluchač ji může znát díky rozhlasové hře Širší než nebe (The Sky is Wider), která získala druhé místo v kategorii Drama na Prix Bohemia 2019. Režie série No Place But the Water se ujala Nadia Molinari, která už v minulosti s autorkou spolupracovala právě na rozhlasové hře The Sky si Wider. Tato hra byla nominovaná na Prix Europa 2016 a také získala ocenění na přehlídce BBC Audio Drama Awards v roce 2017 v kategorii Best Single Drama.

Určujícím faktorem obsahové stránky tohoto podcastu je jeho zasazení do postapokalyptické, ne příliš vzdálené, budoucnosti a dystopická vize světa. Příběh se odehrává na pozadí globální katastrofy způsobené táním ledovců a stoupáním hladiny oceánů, které zapříčiní, že téměř celá planeta je pod vodou. A zdá se, že lidstvo a veškerý pozemský život jsou odsouzeny k postupnému zániku. Posluchači jsou tyto skutečnosti sdělovány postupně prostřednictvím příběhu jedné rodiny, která provozuje hotel „na hraně vody“, což je jedno z posledních míst, na kterém je ještě souš. Naděje na záchranu nejen lidského života přichází ve chvíli, kdy už ji nikdo nečeká, skrze tajemnou postavu Anděla. Celý příběh se
odehrává během několika dní, kdy se před posluchačem rozvíjí postavy i zápletka podcastu.

Zápletka má detektivní podtext. Posluchač postupně zjišťuje, že hotel není zdaleka tak idylický, jak se v prvním díle mohlo zdát a nabízí se otázka, zda se opravdu jedná o hotel. Touha po přežití, adaptace lidí a jejich chování v abnormální situaci, ale i naděje ukrytá na nejméně očekávaných místech, to jsou hlavní motivy, které rezonují všemi devíti díly. Hlavní postavou podcastu je bezpochyby Birdie, nejmladší členka rodiny provozující hotel. Tato postava je velmi dobře propracovaná. S dětskou lehkostí seznamuje posluchače se všemi reáliemi příběhu. Její charakter přesvědčivě vystavěn, prezentuje se realistickým způsobem, a přestože je obklopena světem dospělých, zachovává si určitou dávku dětské
naivity. Birdiino jednání je do jisté míry nepředvídatelné, dostává se svým chováním do nejednoho problému. Právě díky její zvídavosti ale mohou nastat některé příběhové zvraty. Pomyslný protipól představuje starší sestra Birdie – Jessie. Je to právě ona, která  posluchači objasňuje některé skutečnosti zastřené dětskou nevědomostí (globální katastrofu, pravou podstatu „hotelu“, …). Přináší pohled z pozice teangerky, mladé dospívající ženy, která je okolnostmi nucena žít bez přátel pouze se svou rodinou, a přesto si uvědomuje, že život není něčím samozřejmým a dokáže v sobě najít vděčnost za tento dar. Charaktery ostatních členů rodiny (otec, matka, děda) nedostávají tolik prostoru jako postavy těchto dvou dívek. To ale neznamená, že by byly méně propracované. Díky občasným náznakům a zmínkám se posluchač dozvídá o minulosti všech postav (a potažmo celého světa), která se stala, ale v tomto příběhu není vyprávěna. Toto dodává všem
charakterům další rozměry, protože ony náznaky vytváří zdání osobního života každé z postav, který vedly před katastrofou. (…)

No Place But the Water samozřejmě není první audio drama, které zpracovává toto téma. Tématem ekologie se zabývají stovky podcastů napříč celým světem, některé z nich uvádí Weeden ve svém článku pro One Tree Planted: od australského Think: Sustainability, přes oceňovaný americký podcast Ologies až po umělecký Poetry&Planet. Žádný z nich ale téma nezpracovává způsobem, který by se dal definovat jako dramatický podcast. Jedná se o rozhovory, případně dokumentárně laděné podcasty. V případě Poetry&Planet se v podcastu objevují básně s přírodními tématy. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)