Smetana 1/4 (2024)

Pavel Molek. Seriál. Zvuk Jitka Špálová. Zvukový design Jakub Rataj. Produkce Dana Reichová. Odborná spolupráce Sandra Bergmannová a Lukáš Hurník. Dramaturgie Klára Novotná. Režie Lukáš Hlavica a Klára Novotná.

Osoby a obsazení: Bedřich Smetana (Jaroslav Plesl), Katy Smetanová (Andrea Elsnerová), Žofie Smetanová (Žofie Homolková / Kateřina Hrdinová), Bedřiška Smetanová (Žofie Hánová / Anežka Šťastná), Bettina Smetanová (Klára Suchá), František Smetana, otec (Jan Vlasák), František Dedera (Michal Isteník), Karel Havlíček Borovský (Petr Lněnička), Alexander Dreyschock (Otakar Brousek II.), hostinský (Tomáš Turek), pošťák (Ctirad Götz), žačka (Meda Folprechtová), flašinetář (Petr Šplíchal),  Žofinka Smetanová (Uma Rataj Flores),  Josef Čapek, houslista a dirigent (Jan Meduna), Fröjda Benecková (Magdaléna Borová), Benecke (Martin Zahálka), Ferenc Liszt (Kamil Halbich), Johann von Herbeck (Filip Kaňkovský), Ida, Smetanova žačka (Karolína Knězů), Alva, Smetanova žačka (Lucie Michálková), František Ladislav Rieger (Jaromír Meduna), Vítězslav Hálek (Václav Neužil II.), Karel Sabina (David Novotný), Jan Neruda (Ondřej Brousek), Franz Thomé (Jaromír Dulava), Jan Nepomuk Maýr (Lubor Šplíchal),  švédský herec a švédský hlas (Martin Severýn), švédská herečka a švédský hlas (Petra Johansson), domovník (Tomáš Karger), hlasy (Kajetán Písařovic, Jaroslav Someš, Zdeněk Hruška a Petr Šplíchal), Josef Schwarz (Marek Lambora), Eliška Krásnohorská (Eliška Zbranková), František Pivoda (Libor Hruška), korunní princ Rudolf (Vojtěch Franců), flétnista (Matěj Převrátil), violista (Miloš Mazal), vrátný (Stanislav Lehký), služka u Smetanů (Dana Reichová), Richard Wagner (Roman Janál). . Spoluúčinkuje sbor Notre Dame a SOČR. V nahrávce jsou citována a interpretována díla Bedřicha Smetany Libuše, Má vlast, Hubička, Z mého života a další.

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 3. 3. 2024; 2. dílu 10. 3. 2024; 3. dílu 17. 3. 2024, 4. dílu 24. 3. 2024 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.) v cyklu Radioseriál.

Obsah: 1. Zazářit (53:59) – 2. Švédsko (54:09) – 3. Braniboři (50:25) – 4. Ticho (47:41).

Pozn.: Setkání s tvůrci se uskutečnilo 22. dubna 2024 od 18 hodin v prostorách expozice Muzea Bedřicha Smetany – vedle ukázek ze seriálu zněla i skladatelova hudba v živém podání. Seriál představili herečka Andrea Elsnerová, autor Pavel Molek a dramaturgyně Klára Novotná.

Lit.: anonym (= Novotná, Klára?): Pavel Molek: Smetana. Dramatická minisérie o životě v hudbě s Jaroslavem Pleslem v titulní roli. In web ČRo 3 Vltava, 24. březen 2024   (článek). – Cit.: Cestu od prvních skladeb k vrcholným dílům, zápas o podobu české hudby, úspěchy i osobní tragédie, nesnáze tvůrčí spolupráce i samotu v tichu vlastní hlavy – to vše sleduje čtyřdílná minisérie se skvělým Jaroslavem Pleslem jako Bedřichem Smetanou. Premiéru připravenou k 200. výročí skladatelova narození poslouchejte online do 11. května 2024.  (…)

V roce 1847 je třiadvacetiletý Bedřich Smetana zmítán hned dvojí touhou – neopětovanou láskou ke krásné Katy Kolářové a přáním vyniknout jako hudebník. Je plný ctižádosti a vědomý si svého tvůrčího potenciálu. Když v květnu 1884 umírá, má za sebou posledních deset let života v hluchotě, která ho zasáhla na vrcholu skladatelských sil a v níž vznikla nemalá část jeho díla. (…)

Dramatický oblouk, který mezi těmito body vyklenou skladatelovy osudy, je příběhem výjimečné tvůrčí osobnosti, vystavené v průběhu let těžkým zkouškám – smrti tří dcer a milované ženy, odloučení od domova v dalekém Švédsku, nepochopení a osobní zášti, které přicházejí ruku v ruce s uměleckými úspěchy – včetně nejtěžšího soupeře v podobě ztráty sluchu.

Pro Pavla Molka jsou Smetanovy osudy ale také obrazem emancipace české kultury, tak jak ji formovaly přední osobnosti společenského života od Karla Havlíčka Borovského a Františka Ladislava Riegra k Janu Nerudovi či Elišce Krásnohorské.

Bůhví, jaké to podivné kouzlo je ve Smetanově hudbě! Slzy vyhrknou člověku při místech něžných a při jiných vstaneš ze sedadla svého a ani nevíš, že jsi již vstal… Jan Neruda, 1868

A nad tím vším zní známými i nečekanými tóny Smetanova hudba jako doklad jedinečného talentu a jako základ novodobého českého hudebního myšlení. Jakub Rataj bohatě a nápaditě cituje z hudebních děl – od prvních opusů až k vrcholným operním a symfonickým skladbám – a právě hudba přebírá často v dramatickém vyprávění klíčovou úlohu, myšlenkovou i emoční. Velký podíl na celkovém hudebně zvukovém řešení má také mistryně zvuku Jitka Špálová.

Ztvárnění Smetanova mnohovrstevného charakteru, navíc ve věkovém rozpětí od prudkého mladíka po starého nemocného muže bylo pro Jaroslav Plesla velkou hereckou výzvou. Ujal se jí s mimořádnou vnímavostí pro Smetanův vnitřní svět a hudební cítění, s pevným gestem i smyslem pro proměnlivost v detailu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)