Podivný host 1/4 (2024)

Pavel Gejguš. Rozhlasový seriál. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Zvuková spolupráce Marek Hoblík. Hudba Richard Mlynář, Antonín Schindler. Dramaturgie Eva Lenartová. Produkce Tereza Chmelinová. Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Stanislav Šárský, Vojtěch Hrabák, Dita Vojnarová, Sára Erlebachová, Alena Sasínová-Polarczyk, Přemysl Bureš, Jiří Miroslav Valůšek, Jan Ťoupalík, Vendula Nováková, Miroslav Černý, Vojtěch Johaník, Marek Pešl, Daniela Klevetová, Lukáš Červinka, Jana Posníková, Zdeněk Julina, Jaroslav Krejčí, Pavel Hekela, Ivan Kolesnikov.

Nastudovala Olomouc v roce 2024. Premiéra 1. dílu 5. 10. 2024 (ČRo Olomouc, 25 min.) v cyklu Setkání s literaturou.

Lit.: ele (= Lenartová, Eva) – Soldán, Tomáš: Pavel Gejguš: Podivný host. Poslechněte si čtyřdílný seriál mapující historii Českého rozhlasu Olomouc. In web ČRo Olomouc, 12. říjen 2024 (článek). – Cit.:  (….) Náš příběh začíná v roce 2024, v době, kdy olomoucké studio Českého rozhlasu slaví 75 let. 9. ledna 1949 totiž poprvé v éteru zaznělo: Hlásí se Olomouc.  (…)

V příběhu s názvem Podivný host se obě ty chvíle protnou. Ve studiu se totiž během vysílání populární Noční linky objeví podivný host. V první chvíli se jej moderátorka v podání Dity Vojnarové pokouší zbavit, ale Václav, jemuž hlas propůjčil Stanislav Šárský, se jen tak nevzdává. Má totiž něco na srdci.

Václavovo vyprávění je poutavé, velmi dramatické, půjde v něm o život i o čest, ale nechybí mu humor, ba ani milostná zápletka. Začíná v listopadu roku 1948, kdy se skupina olomouckých rozhlasových nadšenců dovídá, že jejich úsilí bude korunováno úspěchem, v lednu to konečně mohou rozjet.

Jenže nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá… A tak zatímco programové schéma olomouckého rozhlasu začíná utěšeně růst, za dveřmi studia se dějí věci, o kterých se nesmí mluvit. Jak dostat k lidem pravdu, jež se nesmí vyslovit ani šeptem? Podaří se to vůbec? A s jakými následky? Příběh s názvem Podivný host uslyšíme ve čtyřdílném původním dramatickém seriálu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)