Královna Margot 1/12 (2007, 2018)

CoverAlexandre Dumas. Dramatizace Michael Lázňovský. Produkce Jana Knappová. Hudba Petr Mandel. Záznam a střih Jana Fišerová. Mistr zvuku Radek Veselý. Zvukový a ruchový design Petr Šplíchal. Dramaturgie Hynek Pekárek. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: vypravěč (Otakar Brousek I.), Karel IX. (Ivan Řezáč), Jindřich Navarrský, budoucí Jindřich IV. (Michal Zelenka), vévoda de Guise (Martin Písařík), Maurevel, královrah (Miroslav Středa), admirál Coligny (Petr Pelzer), vévoda z Anjou, budoucí král Jindřich III. (Aleš Procházka), vévoda z Alençonu (David Novotný), René, astrolog a mastičkář, hvězdozpytec (Ilja Racek), Kateřina Medicejská (Tatjana Medvecká), Markéta Navarrská (Andrea Elsnerová), paní de Sauve (Ljuba Krbová), vévodkyně de Nevers (Tereza Bebarová), Gillona, Markétina komorná (Miroslava Pleštilová), hrabě Lerac de la Mole (Lukáš Hlavica), hrabě Hanibal Coconnas (Kamil Halbich), hostinský (Petr Nárožný), Böhme (Pavel Rímský), hrabě de Mouy (Svatopluk Skopal), kat (Miroslav Táborský), překladatel (Petr Meissel), soudce (Jiří Klem), trubadúr (Radek Seidl), biskup církve Starokatolické (Dušan Hejbal), básník a vinař český, slezský i moravský (Bogdan Trojak), Mercadon (Bořivoj Navrátil), Mercandonová (Mária Dolanská), jejich syn (Jiří Hajdyla). Dále účinkují Milan Slepička, Daniel Rous, Jiří Hajdyla, Ivo Theimer, Viola Zinková, Kateřina Daňková, Anna Suchánková a jiní.

Natočeno 2007. Premiéra prvního dílu 14. 10. 2007 (Vltava, 10:30 – 11:18 h.).

Vydala Radiotéka, září 2018 (1 CD MP3; CR1039-2; EAN 8590236103924).

Lit.: Pekárek, Hynek: Dumasova Královna Margot. In Týdeník Rozhlas 42/2007 (8. 10. 2007) (anotace).

Pozn.: Nominace 12. dílu na Prix Bohemia Radio 2008 v kategorii Rozhlasová hra pro dospělého posluchače.

Více zde

Pozn.: Pařížské léto roku 1572. Markéta z Valois (Andrea Elsnerová), dcera Jindřicha II. a Kateřiny Medicejské (Taťjána Medvecká), se stává z politických důvodů manželkou hugenota Jindřicha Navarrského (Michal Zelenka).
Již samotné jednání o jejich sňatku je poznamenáno tajemnou smrtí Jindřichovy matky Jany d´Albert, jež je přičítána Kateřině Medicejské.
Pět dní po okázalém svatebním ceremoniálu a bezstarostném veselí početných hugenotů. kteří přišli do Paříže s Jindřichem, následuje bartolomějská noc.
V noci na 24. srpna 1572 začalo peklo. Výstřely a kouř, křik umírajících, mrtvoly padají z oken, některé celé, jiné rozčtvrcené meči a sekyrkami mužů označených bílým křížem. Krvavé, krvelačné bratrovražedné běsnění.
V Louvru pobíhají poslové s rozkazy, jedni vstupují do paláce, druzí jej opouštějí. Křik hlasů a dunění kroků. Tento nezvyklý ruch a vřava naplňuje chodby Louvru děsivou ozvěnou. Z blízkých ulic je slyšet výstřely z pušek a pistolí. Vření a pekelný lomoz. Volání: Ať žije král! Krev! Krev! Ať žije vévoda de Guise! Ať žije katolická církev! Krev! Krev! Smrt hugenotům!
Královninou prvou rukou při tomto masakru, kdy bylo zabito na deset tisíc hugenotů, byl Jindřich de Guise (Martin Písařík), jenž osobně řídil vyhlazování svých politických odpůrců.
Všechny události nesou temnou pečeť intrik a machinací královny matky. Nevyrovnaný a nevyzpytatelný král Karel IX. (Ivan Řezáč) jen pobaveně přihlíží. V Louvru panuje atmosféra strachu a podezřívání. Královi bratři vévoda z Alenconu (David Novotný) a vévoda z Anjou (Aleš Procházka) nejsou spokojeni se svým postavením, oba touží po moci a trůnu. Tím spíše, že královo chatrné zdraví jim dává naději, že svého cíle dosáhnou. Ale Kateřina Medicejská očividně straní jen jednomu z nich. Půvabná a vzdělaná Margot nechce zůstat jen snadno ovladatelnou loutkou v rukách své matky. I ona má své lásky a tajemství a chce si je uchránit. Také Jindřich Navarrský přijal svou roli jen navenek. V skrytu zůstává protestantem a stálou hrozbou pro královský rod.
A také se nakonec skutečně stana francouzským králem Jindřichem IV., ale to už je jiný příběh.

Lit.: anonym: Setkání s královnou Margot. In web ČRo, říjen 2007. – Cit.: Chtěli byste se osobně setkat s královnou Margot? Jste-li členem Klubu Vltava, přijďte ve čtvrtek 1. listopadu v 19 hodin do rozhlasového studia A. Klubového večera se tentokrát zúčastní Kateřina Medicejská, král Karel IX., Jindřich Navarrský, vévodkyně de Nevers a ovšem i sama královna Margot – neboli Taťjana Medvecká, Ivan Řezáč, Michal Zelenka, Tereza Bebarová a Andrea Elsnerová. A přijde také režisér Dimitrij Dudík, autor hudby Petr Mandel, i členové technického týmu.

Do složitých intrik na francouzském královském dvoře v 16. století i do poněkud klidnějšího rozhlasového světa roku 2007 vás zavede režisérka Hana Kofránková (sic!). Královna Margot jen pro členy Klubu v karlínském rozhlasovém studiu, Praha 8, Hybešova 10 ve čtvrtek 1. listopadu v 19 hodin.

Osoby a obsazení – další verze: Margot (Andrea Elsnerová, 1-12), Jindřich Navarrský (Michal Zelenka, 1-12), Karel IX. (Ivan Řezáč, 1-5,7-12), Kateřina Medicejská (Taťjana Medvecká, 1-5,7-12), vévoda de Guise (Martin Písařík, 1-3,7), vévoda z Anjou (Aleš Procházka, 1,7,9,12), vévoda z Alenconu (David Novotný, 1,3-8,10-12), paní de Sauve (Ljuba Krbová, 1-4,6-8 ), vévodkyně de Nevers (Tereza Bebarová, 1,3-5,7,10-12), Gillona (Miroslava Pleštilová, 1,3-9,12), Maurevel (Miroslav Středa, 1-3,7), admirál de Coligny (Petr Pelzer, 1,3), chůva Madelon (Viola Zinková, 1,12), René (Ilja Racek, 2-3,5-6,9,11-12), hrabě de Lerac de la Mole (Lukáš Hlavica, 2-12), hrabě Hanibal de Coconas (Kamil Halbich, 2-3,5-7,10-12), hostinský (Petr Nárožný, 2-3,5,10), hrabě de Mouy (Svatopluk Skopal, 2-3,6,9-11), Besme (Pavel Rímský, 2-3), Claudie (Kateřina Daňková, 2), stráž (Ivo Theimer, 2), Mercandon (Bořivoj Navrátil, 3), Mercandonová (Mária Dolanská, 3), jejich syn (Jiří Hajdyla, 3), kat (Miroslav Táborský, 5,12), pacholek (Bogdan Trojak, 5), kněz (Dušan Hejbal, 5), Dariola (Anna Suchánková, 6), Orthon (Ivo Theimer), hlas (Milan Slepička, 8 ), kapitán de Nancey (Daniel Rous, 9-12), Herold (Milan Slepička, 9), Laski (Bogdan Trojak, 9), překladatel (Petr Meissel, 9), dveřník (Ivo Theimer, 10), soudce (Jiří Klem, 12), žalářník (Ivo Theimer, 12), vypravěč (Otakar Brousek, 1-12) a hlasy a chór (Milan Slepička, Daniel Rous, Jiří Hajdyla, Viola Zinková, Mária Dolanská, Anna Suchánková, Kateřina Daňková, Čeněk Kuliáš, Vladimír Gromov, Tomáš Vrba, Jiří Litoš, Jan Kostroun, Viktor Knap, Marta Bedřichová, Tomáš Pergl, Hana Brothánková, Robert Tamchyna, a Dana Reichová) a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Měl jsem možnost vyslechnout za přítomnosti tvůrců prvních šest dílů chystaného dramatického seriálu Královna Margot. Už nyní mohu prohlásit, že je to rozhlasová událost roku. Michal Lázňovský opět dokazuje, s jakou precizností se dovede chopit knižní předlohy historických románů. Opravdu v této formě si jej nejvíc cením. Zkrátka tandem Lázňovský – Dudík je správná volba. Příběh je vyprávěn svižně, velmi poutavě. Tak poutavě, že ač nepatřím k milovníkům historických románů, tak se už těším na další díly. Vše mi připadá vyvážené. Chvíli drama umocněné zvukovými efekty, potom zase napětí podmalované hudbou, chvílemi zaznamenáváme i trochu komična díky roli hostinského (Petr Nárožný). Polohy se krásně střídají, každý díl je vlastně jiný, z tohoto hlediska. Já osobně dávám Margotce velkou šanci u posluchačů. Uvidíme, co na to Přemek.

zdá se mi to jako krapet kostrbatá a nepřehledná anotace… nakonec, když jsem se tím prohrabala, jediný rozdíl je, že jednou je uvedena režie Dudík a podruhé Kofránková, přičemž na rozhlasu je Kofránková zmíněna jen jednou a to jako průvodce poslechem. Jinak osoby a osazení jsou stejné. A nakonec by to vypadalo asi takhle, ne?

Alexandre Dumas st. & Michal Lázňovský.
Královna Margot (2007).

Pařížské léto roku 1572. Markéta z Valois, dcera Jindřicha II. a Kateřiny Medicejské, se stává z politických důvodů manželkou hugenota Jindřicha Navarrského. Již samotné jednání o jejich sňatku je poznamenáno tajemnou smrtí Jindřichovy matky Jany d´Albert, jež je přičítána Kateřině Medicejské. Pět dní po svatebním ceremoniálu a bezstarostném veselí početných hugenotů následuje bartolomějská noc v noci na 24. srpna 1572. V Louvru pobíhají poslové s rozkazy, jedni vstupují do paláce, druzí jej opouštějí. Z blízkých ulic je slyšet výstřely z pušek a pistolí. Královninou prvou rukou při tomto masakru, kdy bylo zabito na deset tisíc hugenotů, byl Jindřich de Guise, jenž osobně řídil vyhlazování svých politických odpůrců. Všechny události nesou temnou pečeť intrik a machinací královny matky. Nevyrovnaný a nevyzpytatelný král Karel IX. jen pobaveně přihlíží. V Louvru panuje atmosféra strachu a podezřívání. Královi bratři vévoda z Alenconu a vévoda z Anjou nejsou spokojeni se svým postavením, oba touží po moci a trůnu. Tím spíše, že královo chatrné zdraví jim dává naději, že svého cíle dosáhnou. Ale Kateřina Medicejská očividně straní jen jednomu z nich. Půvabná a vzdělaná Margot nechce zůstat jen snadno ovladatelnou loutkou v rukách své matky. I ona má své lásky a tajemství a chce si je uchránit. Také Jindřich Navarrský přijal svou roli jen navenek. V skrytu zůstává protestantem a stálou hrozbou pro královský rod. A také se nakonec skutečně stana francouzským králem Jindřichem IV.

Z francouzského originálu zdramatizoval Michal Lázňovský.
Hudba Petr Mandel.
Produkce: Jana Knappová.
Záznam a střih: Jana Fišerová.
Mistr zvuku: Radek Veselý.
Zvukový a ruchový design: Petr Šplíchal.
Dramaturgie: Hynek Pekárek.
Režie: Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Margot, Markéta z Valois (Andrea Elsnerová), Jindřich Navarrský, budoucí král Jindřich IV. (Michal Zelenka), Karel IX. (Ivan Řezáč), Kateřina Medicejská (Taťjana Medvecká), vévoda de Guise (Martin Písařík), vévoda z Anjou, budoucí král Jindřich III. (Aleš Procházka), vévoda z Alençonu (David Novotný), paní de Sauve (Ljuba Krbová), vévodkyně de Nevers (Tereza Bebarová), Gillona, Markétina komorná (Miroslava Pleštilová), Maurevel, královrah (Miroslav Středa), admirál de Coligny (Petr Pelzer), chůva Madelon (Viola Zinková), René, astrolog a mastičkář, hvězdozpytec (Ilja Racek), hrabě de Lerac de la Mole (Lukáš Hlavica), hrabě Hanibal de Coconnas (Kamil Halbich), hostinský (Petr Nárožný), hrabě de Mouy (Svatopluk Skopal), Besme/Böhme (Pavel Rímský), Claudie (Kateřina Daňková), Mercandon (Bořivoj Navrátil), Mercandonová (Mária Dolanská), jejich syn (Jiří Hajdyla), kat (Miroslav Táborský), pacholek (Bogdan Trojak), kněz (Dušan Hejbal), Dariola (Anna Suchánková), Orthon & dveřník & žalářník & stráž (Ivo Theimer), kapitán de Nancey (Daniel Rous), Herold (Milan Slepička), Laski (Bogdan Trojak), překladatel (Petr Meissel), soudce (Jiří Klem), vypravěč (Otakar Brousek st.), hlasy a chór (Čeněk Kuliáš, Vladimír Gromov, Tomáš Vrba, Jiří Litoš, Jan Kostroun, Viktor Knap, Marta Bedřichová, Tomáš Pergl, Hana Brothánková, Robert Tamchyna, a Dana Reichová a další).

Natočeno v roce 2007 (12×45 min). Premiéra prvního dílu 14. 10. 2007 (Vltava 10h00).

Nominace 12. dílu na Prix Bohemia Radio 200 v kategorii Rozhlasová hra pro dospělého posluchače.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)