Tři mušketýři 1/4 (1969)

3musk_malyAlexandre Dumas st. Rozhlasový seriál natočený podle slavného románu. Překlad a rozhlasová úprava J. Z. Novák.  Hudba Luboš Fišer. Zvuk Zdeněk Škopán. Dramaturg Jiří Kafka. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: vypravěč (Rudolf Pellar), d’Artagnan (František Němec), de Tréville (Josef Bláha), král Ludvík XIII. (Svatopluk Beneš), královna (Libuše Švormová), Athos (Petr Haničinec), Porthos (Martin Růžek), Aramis (Zdeněk Řehoř), kardinál Richelieu (Josef Patočka), Mylady (Irena Kačírková), Constance (Růžena Merunková), starý d´Artagnan (Felix Le Breux), de Rochefort (Jiří Holý), vévoda z Buckinghamu (Jiří Němeček), matka představená (Blanka Waleská), převozník (Jaroslav Moučka), hostinská (Lída Roubíková), kat (František Hanus), Planchet (Svatopluk Skládal), Jusac (Karel Houska), hrabě de Vart (Jiří Hurta), kapitán lodi (Jiří Hálek), Myladina služebná (Miroslava Slávka Špánková-Hozová), sestra Veronika (Libuše Salabová), pan Bonacieux (Vladimír Krška), lord de Winter (Jaromír Spal).

Dále účinkují Vítězslav Jirsák, Jiří Hurta, Artuš Kalous, Oldřich Janovský, Miroslav Nohýnek,  Jan Vala, Vladimír Krška, Karel Kastner, Vladimír Bičík, Zdeněk Hodr, Jan Schánilec, Josef Svátek, Jiří Němeček, Gustav Nezval, Ludmila Stambolieva a Miloš Hajský.

Natočeno 1969. Premiéra vysílána v únoru 1970. Repríza 3. dílu 3. 7. 1982 (Praha, 13:45 h.). Reprízy 4. 7. – 8. 7. 2007 (ČRo Olomouc, 15:05 h.) a 2009 (ČRo 2 Praha); repríza 1. dílu 6. 2. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 2. dílu 7. 8. 2022 (ČRo Rádio Pohoda, 12:00 h.); 1. – 4. dílu 1. 10. 2023 (ČRo Pohoda, 10:00 h.; 11:00 h.; 14:00 h.; 15:00 h.).

Vydal Radioservis v roce 2010 (3 CD).

Obsah: 1. Muž s jizvou – 2. Královniny přívěsky – 3. Červený holubník – 4. Klášter v Béthune.

Pozn.: Hudba z tohoto seriálu zazněla nejen ve hře pro děti Se srdcem mušketýra (konec 80. let), ale objevila se i v rozhlasovém zpracování Šarlatového písmene.

Lit.: Žák, Jiří: Když hrála Kemrola (rozhovor s Františkem Němcem). In: Reflex, 9/07, s. 22 – 25 (vzpomínka).

Pozn. : Všichni čtyři herci hrající mušketýry  se nikdy nepotkali najednou ve studiu.  Švihání kordu bylo prováděno obyčejnou rákoskou, originální kord nešvihal. Zvuk cinkání ostruh a výstroje byl prováděn pomocí obyčejných klíčů přivázaných k noze. (Zbyněk Škopán)

Pozn.: Alexandre Dumas, starší, vlastním jménem Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie (1802 – 1870), francouzský prozaik a dramatik období romantismu, byl kreolského původu a měl mírné černošské rysy. Jeho otec, divizní generál a hrdina Velké francouzské revoluce Thomas-Alexandre Davy de La Pailleterie, se narodil na ostrově Santo Domingo ze smíšeného manželství markýze de La Pailleterie a černošky Cossette Dumasové.

V mládí Dumas významně ovlivnil vývoj francouzského dramatu. Jeho historická hra z roku 1829 Jindřich III. a jeho dvůr (Henri III et sa cour) bylo první romantické drama úspěšně uvedené na jeviště. Velký úspěch měly i jeho další divadelní hry Antony (1831) s moderním námětem mladého rebela ne nepodobného lordu Byronovi a také Věž nesleská (La Tour de Nesle, 1832) s námětem ze středověku, napsaná společně s Frédéricem Gaillardetem (1808-1882).

Zásadním přelomem v Dumasově literární tvorbě bylo setkání s profesorem historie Augustem Maquetem (1813-1888) roku 1839, kdy společně napsali drama Bathilde a historický román Rytíř Harmental (Chevalier d’Harmental). Jejich vzájemná spolupráce trvala do roku 1857, kdy se rozešli ve zlém. Maquet vyhledával materiál a vypracovával první nástin děje. Na Dumasovi pak bylo literární zpracování, při kterém mu však mnohdy pomáhali i další spolupracovníci. Tato Továrna na romány, jak zněl titul jednoho pamfletu Dumasových odpůrců z roku 1854, měla za následek obrovskou autorovu plodnost. Dumasovo dílo čítá na tři sta svazků a zahrnuje dramata, komedie, romány, novely, paměti, knihy cestovních dojmů, obrazy mravů, ale i historická pojednání.

Maquet měl také největší zásluhu na vzniku Dumasova nejslavnějšího románu Tři mušketýři (Les Trois Mousquetaires,1844) s hrdiny d’Artagnanem, Athosem, Porthosem a Aramisem. Úspěch románu, odehrávajícího se za vlády Ludvíka XIII., byl tak obrovský, že Dumas a Maquet vytvořili ještě dvě pokračování: Tři mušketýři po dvaceti letech (Vingt ans apres, 1845) a Tři mušketýři ještě po deseti letech aneb Vikomt de Bragelonne (Le vicomte de Bragelonne, ou Dix ans plus tard, 1847-1850), ve kterých dovedli děj až do d’Artagnanovy smrti. (zdroj: web ČRo Olomouc, červenec 2007)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

další obsazení:
d’Artagnan (František Němec), de Tréville (Josef Bláha), král Ludvík XIII (Svatopluk Beneš), královna (Libuše Švormová), Athos (Petr Haničinec), Porthos (Martin Růžek), Aramis (Zdeněk Řehoř), kardinál Richelieu (Josef Patočka), Mylady (Irena Kačírková) a další

Literární předloha Z. Fišer
Další obsazení Constance (Růžena Meruňková), Strary d´Artagnan (Felix Le Breaix), de Rechefort ( S.Holý)
Zvuk Zdeněk Škopán

Vyšlo na 3 CD v rámci Radioservisu
Vysíláno na podzim 2009 na Praze

Vysíláno v únoru 1970.

Nechápu, proč sem cpete ještě zahraniční nahrávky, když v těch českých máte plno chyb a jsou často neúplné! Články jsou často napsané na přeskáčku a působí celkkově jako naprostý maglajz!

Místo abyste doplňovali údaje a dělali pořádek v tom co tu je, přihazujete ještě další nesmysly! O co Vám vůbec jde?!

Hudba z tohoto seriálu zazněla nejen ve hře pro děti Se srdcem mušketýra (konec 80. let), ale objevila se i v rozhlasovém zpracování Šarlatového písmena.
Bylo by možná zajímavé pokusit se zdokumentovat hry, ve kterých zazněla hudba původně určená pro hru jinou, ale třeba to tu už dávno je.

Dobrý den, snažíme se o to, pokud se nějaký hudební motiv objeví ve více hrách, upozorňujeme na to. Díky za další tip!

Dobrý den…
Jen bych rád doplnil informaci,hrabě de Vart je Jan Schránilec.Hru mám naposlouchanou z mládí,a byl sem rád,když před časem vyšla ve Zlatém fondu.Škoda,že se z archívu nevytáhnou další klenoty,jako Bratrstvo podla A.Jiráska v podání Brněnského studia.Nebo z Liberce Poklad na stříbrném jezeř,a Konec Cornelovy bandy.Patnáctiletý kapitán a Bobrodružství výpravy Barsakovy byly skvostné.Snad se časem
objeví.
Hezký den přeji!
JERRY

Dobrý den…
Jen bych rád doplnil informaci,hrabě de Vart je Jan Schránilec.Hru mám naposlouchanou z mládí,a byl sem rád,když před časem vyšla ve Zlatém fondu.Škoda,že se z archívu nevytáhnou další klenoty,jako Bratrstvo podla A.Jiráska v podání Brněnského studia.Nebo z Liberce Poklad na stříbrném jezeř,a Konec Cornelovy bandy.Patnáctiletý kapitán a Bobrodružství výpravy Barsakovy byly skvostné.Snad se časem
objeví.
Hezký den přeji!
JERRY

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)