May Day 1/10 (1984, 2021)

Thomas H. Block: MAYDAYThomas Harris Block. Co se stane, když dopravní letadlo se omylem stane cílovým terčem nové vojenské střely? Je třeba umlčet svědky? I když jejich mozky už nikdy nebudou fungovat tak jak mají? Dramatizace románu, který zobrazuje bezohledný militarismus americké armády. Překlad Zdeněk Hron. Dramatizace Pavel Frýbort. Úprava a stereoscénář Miroslav Buriánek, ing. Jiří Žižka. Hudební improvizace na klavír Petr Broch. Výběr hudby a hudebně zvukové koláže Jiří Žižka. Použitá hudba Joe Zawinul a Weather Report (Birdland). Zvuk ing. Jiří Žižka. Záznam a střih Soňa Králová. Asistentka režie Barbora Fajtlová. Dramaturgie Slámová. Režie Miroslav Buriánek. Sleeve-note k CD Přemysl Hnilička.

Účinkují Jiří Samek, Jiří Miegl, Pavel Pavlovský, Miroslav Popek, Marta Šolcová, Lucie Žulová, Václav Neužil I., Zdeněk Mahdal, René Přibil, Josef Nechutný, Luděk Munzar, Ivan Gübel, Markéta Langmajerová, Jan Gross, Milan Rybák, Miloslav Včala, Miroslav Rataj, Ilona Vaňková, Jaroslav Konečný, Tomáš Šolc, Jaroslav Choc, Jiří Chmelař, Marie Texelová, Ladislav Beneš, Stanislav Pilc, Jaroslav Krpejš a Petr Jančařík.

Nastudovala Plzeň v roce 1984 (dokončeno 27. 8. 1984). Premiéra 4. 1. – 8. 3. 1986 (Vltava, v rámci pořadu „3×60, a to stereo“, vždy cca 30 min.). V osmdesátých letech vysíláno také v rámci sobotního dvouhodinového pořadu Dveře dokořán (Vltava, 11:00 – 13:00).

Premiéra 6. dílu 8. 2. 1986. Repríza 6. dílu 3. 4. 1987 (Vltava, 11:30 – 12:00 h.).

Vydala Radiotéka 18. 2. 2021 (1 CD MP3). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Cestující jsou na svých místech, motory se roztáčejí, věž dává povolení ke startu. Pasažér John Berry, amatérský pilot na obchodní cestě do Tokia, má, stejně jako ostatní, pocit, že začíná další běžný let jednoho z nejmodernějších dopravních letadel. Jenže toto zdání v případě letu 52 společnosti Pacific Global trvá jen do chvíle, než je letadlo zasaženo střelou z vojenské stíhačky, která provádí státem nepovolenou zkoušku nové zbraně. V té chvíli začíná v letadle boj o přežití… (anotace)

Pozn. z roku 2007: Záznam neexistuje. Smazáno 1989 (zpráva z ČRo Plzeň: „Seriál byl natočen na devíti kotoučích, z nichž pět bylo přehráno jinými záznamy v hektických porevolučních dnech. Seriál je bohužel nenávratně ztracen.“).

Doplnění z roku 2011: Byly dohledány další díly, celkem je dochováno devět z deseti dílů, chybí poslední.

Doplnění z roku 2020: Začátkem srpna získal Panáček od soukromého audio nadšence amatérskou nahrávku 10. dílu. Seriál je tak konečně kompletní.

Pozn.: V úvodním rozhovoru k seriálu Via Mala režisér Miroslav Buriánek odpovídá na otázku, zda toto je jeho první seriál, takto: „Ne, mým prvním seriálem byl v polovině osmdesátých let desetidílný seriál MAYDAY, který jsme natočili pro víkendový blok pořadů 3×60, a to stereo.“ Dále v reakci na dotaz píše:

Vážený pane,
děkuji Vám za Váš příznivý ohlas na seriál Via Mala. Natáčení bylo velkým zážitkem, pracoval jsem se špičkovými herci. Jsme vrstevníci a stejně jako Vy jsem poslouchal od dětských let rozhlasové pořady, pohádky, hry, četby apod. Velice mě potěšila Vaše vzpomínka na seriál MAYDAY, který jsem natáčel v polovině osmdesátých let v hlavní roli se skvělým hercem Luďkem Munzarem.

V seriálu účinkovali téměř všichni členové činohry DJKT v Plzni. Chtěl jsem před časem navrhnout dramaturgii literárního vysílání jeho reprízu, ale zjistil jsem, že byl nedopatřením, omylem či nedbalostí někdy začátkem devadesátých let smazán 10. závěrečný díl. Rozladilo mě to a strašně mě to mrzí! Na Vltavě reprízovali nedávno seriál s podobnou tématikou Let do nebezpečí, který natočil režisér Jiří Horčička.  MAYDAY bez desátého, posledního dílu je nevysílatelný, odepsaný, zmařený. Pátral jsem, zda-li nemá někdo audio nahrávku natočenou z rádia, neboť vím, že seriál vzbudil velký ohlas a zájem a posluchači si ho z vysílání nahrávali, ale nikoho jsem nenašel. Nahrávku z audiokazety by šlo oživit, na počítači vyčistit a připravit k vysílání. Srdečně z Plzně Vás zdraví
Miroslav Buriánek

Pozn.: Některé zdroje uvádějí jiné jméno dramatizátora (František Mareš).

Lit.: Macháček, Tomáš:  Osudu navzdory. In web Naposlech.cz, 25. 3. 2021 (recenze). – Cit.:  Obchodní cestující a amatérský pilot sportovních letadel John Berry letí na pracovní cestu do Japonska. Když usedá do jednoho ze sedadel první třídy nadzvukového dopravního letounu Straton, ještě netuší, že jeho let potká katastrofa. Nedlouho po startu se totiž stroj připlete do cesty vojenskému cvičnému cíli a raketa, vypálená armádní stíhačkou, závažně poškodí trup letadla, v němž cestují tři stovky nic netušících pasažérů.

Nahrávku thrilleru Mayday natočil v roce 1984 v plzeňském rozhlase režisér Miroslav Buriánek. Na první pohled se může zdát, že jde o obdobný příběh, jako v případě o něco starší rozhlasové adaptace románu Arthura Haileyho Let do nebezpečí. I v něm se, byť z odlišných příčin, musí na místo pilota usadit jeden z cestujících. A stejně jako v něm, i zde hrdinu ztvárnil Luděk Munzar. Tím však veškerá podobnost obou děl končí. Desetidílný rozhlasový seriál dle příběhu amerického autora Thomase H. Blocka prošel u režimních cenzorů i díky tomu, že v něm autor kromě napínavého děje kritizuje kapitalistickou společnost a bezohlednost americké armády. Berrymu se tak do cesty staví nejen nepřízeň osudu ve formě počasí a nedostatek zkušeností s řízením velkých dopravních letadel, ale i neviditelní nepřátelé dole na zemi, a to jak z vojenských řad, tak mezi zástupci letecké společnosti, vlastnící Straton.

Rozhlasové četby procházejí před uvedením na trh určitým způsobem krácení. Nejinak je tomu i v případě Mayday. Při poslechu audioknihy nejsou potřeba úvodní rekapitulace událostí z předchozí části, stejně tak repetitivně by působila závěrečná melodie na konci každého dílu seriálu, respektive kapitoly audioknihy. Tyto části tak byly pro komerční vydání vystříhány a to včetně době poplatných výrazů, kritizující prohnilost kapitalistických institucí, které se ve snaze o vlastní prospěch snaží letadlu zabránit v návratu na letiště. Běžný posluchač si těchto změn, až na trochu uspěchané konce některých kapitol, kde snad bylo možné alespoň část závěrečné melodie ponechat, ani nevšimne.

S osudem však nebojoval jen hrdina příběhu, ale i samotná nahrávka. Dlouho se mělo za to, že byl seriál v období sametové revoluce smazán, díky úsilí Přemysla Hniličky se však v průběhu posledních deseti let podařilo v archivu dohledat devět z deseti dílů na originálním pásu. Chybějící závěrečnou část se nakonec za ne zcela jasných okolností podařilo vypátrat v pozůstalosti bývalého rozhlasáka, či v neprobádaném koutu plzeňského archivu, díky čemuž mohl být záznam vydán. Velký dík patří i zvukaři Miroslavu Marešovi, který nahrávku remasteroval a přemíchal stereo záznam tak, aby byl lépe poslouchatelný například ve sluchátkách.

Velkolepé rozhlasové plátno tak po letech znovu ožívá. Za doprovodných zvuků hučících leteckých motorů si posluchači mohou vychutnat výkony nejen Luďka Munzara jako Berryho, ale zejména plejády plzeňských interpretů. Kvalita tehdejší plzeňské produkce byla prvotřídní, což dokazuje nejen známý herec Jiří Samek v úloze vypravěče. Mezi zhruba dvěma desítkami protagonistů vyniká například Lucie Žulová jako letuška Sharon, pomáhající Berrymu, zástupci armády René Přibil a Václav Neužil st., či vedoucí pracovníci letecké společnosti a pojišťovny Jaroslav Konečný a Tomáš Šolc.

Nalezení a znovuuvedení nahrávky Mayday do života bude možná jednou z audioknižních událostí tohoto roku, a to nejen díky hereckým výkonům a pevnému režijnímu vedení, ale i kvůli pohnutému osudu původních pásků, protože se ještě před pár lety zdálo, že je seriál navždy ztracený.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dramatizace Pavel Frýbort. Úprava a stereoscénář Miroslav Buriánek, Jiří Žižka. Hudební improvizace na klavír Petr Broch. Výběr hudby a hudebně zvukové koláže Jiří Žižka. Režie Miroslav Buriánek.
Účinkují: Jiří Samek, Jiří Miegl, Pavel Pavlovský, Miroslav Popek, Marta Šolcová, Lucie Žulová, Václav Neužil, Zdeněk Mahdal, René Přibil, Josef Nechutný, Luděk Munzar, Ivan Gübel, Markéta Langmajerová, Jan Gross, Milan Rybák, Miloslav Včala, Miroslav Rataj, Ilona Vaňková, Jaroslav Konečný, Tomáš Šolc, Jaroslav Choc, Jiří Chmelař, Marie Texelová, Ladislav Beneš, Stanislav Pilc, Jaroslav Krpejš a Petr Jančařík.
Uvdeno 4.1.-8.3.1986 (Vltava, v rámci pořadu „3×60, a to stereo“, vždy cca 30 min.)
Dramatizace románu, který zobrazuje bezoheldný militarismus americké armády.

Nevím na koho se obrátit, ale zřejmě na pana Miroslava Buriánka – režiséra a dokumentaristy, vedoucí Centra výroby – Tvůrčí skupiny Plzeň. Mám na audiokazetě záznam posledního dílu rozhlasové hry = May – day !!! = vysílané rozhlasovou stanicí Vltava. Prosím zdělte na telefon nebo e-mail kde mám audiokazetu zaslat.

Telefon : + 420 603 713 471
e-mail peterkakarel1@seznam.cz

Pane Peterko, ozvěte se nám prosím.

Dobrý den, je to uz par let od posledniho zaznamu.Doslo k predani kazety ? Je mozno vsech 10 dilu stahnout a poslechnout ?

Bohužel, nikoliv.

Mám skoro celou hru zaznamenanou na kazetách. Záznam je místy poškozen a chybí malá část kolem přistání, ale v celku příběh dává smysl.

Záznam začíná slovy: Načrtnut na sytě modrém horizontu stratosféry let společnosti Trans United mířil na západ …

Chtěl bych hru zrestaurovat a hledám chybějící části.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)