Podcast Denníka N – Kóšer podcast – Zuzana Čaputová (2020)

Připravil Mirek Tóda.

Hovoří prezidentka Zuzana Čaputová.

Natočeno 2020. Webová premiéra 26. 1. 2020 (Denník N, 7:23 h.).

Lit.: Tóda, Mirek: Kóšer podcast: Prezidentka Čaputová o slovách, ktoré pomáhajú zlu. In web Denník N, 26. 1. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V mimoriadnom podcaste, ktorý sme nahrali v nadmorskej výške 8-tisíc metrov nad morom, prezidentka Zuzana Čaputová hodnotí svoju prvú cestu do Izraela, kde si pripomenula 75. výročie oslobodenia Osvienčimu.

„Ak si nedáme pozor a nebudeme pozorní k tomu, že dochádza k niektorým veciam, ktoré sú za istou hranicou, tak sa podobné tragédie môžu stať znovu. Je to hrozba veľmi akútna a bezprostredná,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovore pre Kóšer podcast, ktorý sme natočili počas jej letu z Tel Avivu domov.

V Jeruzaleme sa zúčastnila na Svetovom fóre o holokauste, na ktoré prišli mnohí svetoví lídri.

Podujatie trochu zatienil spor medzi Ruskom a Poľskom, ktoré obvinilo ruského prezidenta Vladimira Putina, že skresľuje dejiny a zamlčiava zodpovednosť Sovietskeho zväzu pri rozpútaní druhej svetovej vojny a Poľsko vykresľuje ako vinníka.

Aj preto do Jeruzalema poľský prezident Andrzej Duda neprišiel.

„Rešpektovala som rozhodnutie poľského prezidenta, ktorý organizuje sám podobnú akciu v pondelok v Osvienčime, na ktorej sa zúčastním. Bolo to jeho rozhodnutie presne v kontexte konkrétnych výrokov a zároveň v závislosti aj s tým, že nedostal príležitosť vystúpiť  s vlastným prejavom,“ hovorí Čaputová.

Prezidentka dala prednosť ceste do Izraela pred svetoznámou konferenciou v Davose, na ktorú ju tiež pozvali.

„Moja účasť je symbolickým prejavom toho, že sa absolútne stotožňujem s hodnotami, pre ktoré sa toto podujatie usporiadalo. Pre mňa to bolo vzdanie úcty jednak obetiam a jednak organizátorom, ktorí túto tému považujú za potrebnú, tak ako aj my všetci. Symbolicky je účasť štátnikov dôležitá aj preto, že sa hlásime k spoluzodpovednosti, aby sme už nič podobné nikdy nepripustili,“ vraví. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)