Zlatá miska (1975)

Německá lidová pohádka.

Vypráví Karol Machata.

Natočeno 1975.  Repríza 21. 9. 2020 (SRo 9 Rádio Junior, 1:30 – 1:39 hod.).

Lit.: Dianišková, Veronika – Vlasková, Rozália: Téma týždňa. Hrnčiarsky aj orieškový týždeň. In web SRo Rádio Junior, 15. 9. 2020 (článek). – Cit.:  Čo majú oriešky spoločné s hrnčiarmi? Asi nič. Možno len to, že oriešky sa dobre chrúmu aj z hlinenej misky či tanierika. Ale Zázračný oriešok, to je už iná vec. Tá sa nechrúme, ale počúva a obdivuje. Toto podujatie, na ktorom súťažia rozhlasové príbehy pre deti a mládež, ale na ktorom tiež môžete stretnúť svojich obľúbených spisovateľov, ilustrátorov či hercov, sa uskutoční už o pár dní. A tak sme náš Hrnčiarsky týždeň obohatili o dve rozhlasové hry pre deti, ktoré zaznejú aj v Piešťanoch. (…)

Jeden hrnčiar raz vyrobil krásnu misku a jeho žena ju ozdobila. Ráno však na miske uvidel skutočný Mesiac. Dokonca naňho z tej misky zažmurkal. Hrnčiar sa tak preľakol, že chcel misku najprv rozbiť, ale keď už Mesiac zo zlatej misky žmurkne po tretíkrát, rozhodne sa inak. Zlatá miska sa ocitne pred dverami do hrnčiarskej dielne. Žmurkajúci Mesiac na nej sa každému tak páči, že odvtedy sa hrnčiarovi i jeho žene obchody daria ako nikdy predtým. Jedného dňa však miska so zlatým mesiacom zmizne… Čo bude ďalej, sa dozviete v našej dvojhodinke pre najmenších. Nemeckú ľudovú rozprávku vám vyrozpráva Karol Machata. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)