Sme Národné – Scény zo života režiséra (Jsme Národní – Scény ze života režiséra, 2021)

Podcast o inscenaci Scény zo života režiséra připravil Mário Drgoňa.

Hovoří režisér Roman Polák a dramaturg Daniel Mailing.

Natočeno 2021. Webová premiéra 22. 11. 2021 (SME.sk, 11:52 h.).

Lit.: Drgoňa, Mário: Režisér Polák: Čítal som si Bergmanove scenáre, aby som sa dostal do jeho sveta. In web SME, 22. 11. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kedykoľvek prišiel Ingmar Bergman s novým filmom, išlo o svetovú udalosť. Jeho filmy boli niečím, o čom sa dalo hovoriť aj v širšej spoločnosti, než len v umeleckej.

Bergman sa aj na svet divadla pozerá bez zbytočného prikrášľovania – pozorne sleduje problémy, ktoré prináša divadelný proces, kladie si otázky ako divadlo funguje a prečo je dôležité.

Práve divadlo je miestom, kde máme vyslovovať pochybnosti, kde sa máme pýtať „ako to vlastne je“. A kto má pravdu – ten, čo tvrdí, že umenie je hra, alebo ten, ktorý tvrdí, že umenie vzniká cez utrpenie?

V dnešnom podcaste sa spoločne s tvorcami aktuálnej inscenácie Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana) dramaturgom Danielom Mailingom a režisérom Romanom Polákom nad týmito otázkami zamýšľa lektor dramaturgie Činohry SND Mário Drgoňa. Napríklad aj nad tým, či nás divadlo môže očistiť – či už ako individuality, alebo spoločensky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)