Sme Národné – Matka (Jsme Národní – Matka, 2021)

Podcast o inscenaci činohry SND připravil Mário Drgoňa.

Hovoří režisérka Soňa Ferancová a herečka Zuzana Fialová.

Natočeno 2021. Webová premiéra 12. 11. 2021 (SME.sk, 6:00 h.).

Lit.: Drgoňa, Mário: Je to detektívna práca, vraví o skúšobnom procese Zuzana Fialová. V novej hre Matka má hlavnú úlohu. In web SME, 12. 11. 2021 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Činohra Slovenského národného divadla v poslednom období intenzívne skúšala novú inscenáciu, ktorá bude mať premiéru 13. a 14. novembra v Štúdiu Činohry SND.

Ide o trpkú komédiu z rodinného prostredia v réžii Sone Ferancovej, ktorá vznikla podľa dramatického textu francúzskeho autora Floriana Zellera Matka. Pri tejto príležitosti vám prinášame pohľad, ako taký proces vyzerá a čo všetko vlastne prináša.

V porovnaní s minulosťou majú dnes divadelníci na skúšanie v zriaďovaných (často tiež takzvane „kamenných“) divadlách oveľa viac času. Na prípravu v priestore majú zhruba šesť až osem týždňov, niekedy dokonca viac.

V minulosti, v čase, keď sa profesionálne divadlo na Slovensku ešte len začínalo rozvíjať, realita bola úplne iná. Inscenácie sa často pripravovali len týždeň, možno dva.

Tento model skúšania bol priamo úmerný tomu, koľko repríz tej-ktorej inscenácie sa v dávnejších časoch hrávalo. Už pri čísle desať by sa kedysi dalo hovoriť o kolosálnom úspechu, pričom tie najúspešnejšie z úspešných majú v súčasnosti doslova stovky repríz. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)