Glosa týždňa – 17:17 (Glosa týdne – 17:17, 2022)

Daniel Salontay. Glosa.

Natočeno 2022. Premiéra 23. 4. 2022 (SRo Rádio Devín, 8:40 h.; 5 min.). Repríza 27. 4. 2022 (SRo Rádio Devín, 7:40 h.) v cyklu Ranné ladenie.

Lit.: Salontay, Daniel: Glosa týždňa Daniela Salontaya: 17:17. Reflexia a kritika. In web SRo Rádio Devín,  27. 4. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  O hudobníkovi Danielovi Salontayovi sa vie, že má blízko k matematike a že hra čísel ho vždy fascinovala. (…)

Som preplnený. Prúdom správ o vojne a… futbale. To prvé nemôžem nesledovať, musím denne myslieť na tých skvelých ľudí, ktorých som stretol počas koncertov na Ukrajine. Nemôžem nemyslieť, a nekonfrontovať s tým každodennosť bežného života v mieri. Prečo potom ten futbalovo-hokejový spravodajský útok, ktorý sa mi vlúdil do prúdu správ a pozornosti počas veľkonočných sviatkov? Som hudobník a na futbalovom štadióne som bol v živote trikrát. Prvý raz začiatkom osemdesiatych rokov, mali sme ešte čiernobiely televízor. Očarenie z farieb a hry naživo vydržalo len prvý polčas, rovnako ako moja trpezlivosť. Ďalšie dva razy som si pozrel nový národný futbalový štadión v rámci pandémie. Primerane väčšie sklamanie. Namiesto toho, ako dopadli Michalovce – Zlaté Moravce vo Fortune, by ma skôr zaujímalo, ako dopadol Slovenský komorný orchester s Vivaldiho Štyrmi ročnými obdobiami v Dolnom Kubíne, alebo Slovenská filharmónia s Williamsovou filmovou hudbou v Bratislave. Kým majú kde hrať. Práve prebieha búranie poslednej veľkej koncertnej sály v hlavnom meste a zbúranisko pripomína vojnové správy. Moje vnútro je nimi obsadené a črepiny sa mi už dostávajú do snov.

 

Kedysi som čítaval správy z oblohy, hladiny jazera, zo snov, z vône vzduchu, zdanlivých náhod a zhôd. Tie som mal najradšej. Starý dobrý spôsob sa mi pripomenul, keď som si sadal k stolu, pri ktorom píšem túto glosu. Hodiny práve ukazovali čas 17:17. Úkaz, ktorý môžeme pobavene minúť na ceste za cieľom, alebo sa na chvíľu zastaviť a skúmať zašifrovanú správu v ňom. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)