Kráľ opíc (Král opic, 2022)

Vladimír Seman. Povídka.

Čte autor.

Natočeno 2022. Webová premiéra 28. 9. 2022 (Herohero.com, 17 min.) v cyklu Krvavý Dobšinský.

Alternativní verze překladu názvu: Opičí král

Lit.: Seman, Vladimír: Kráľ opíc. In web HeroHero.com, 28. 9. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tento príbeh som napísal na malom ostrove v Indonézii – veľkom asi ako malá dedina. Nechodia tam autá, ani motorky. V noci je tam úplné ticho. Okrem mora a gekonov nepočuť nič iné.

Predtým som veľa cestoval. Na motorke sa mi po pevnine podarilo navštíviť veľa hinduistických chrámov. Počul som množstvo príbehov, ktoré vytvárajú miestnu kultúru. Prekvapilo ma na nich to, že ich vnímanie dobra a zla je od toho nášho veľmi odlišuje. Ráno nechávajú pred prahom malé tácky z bambusu a banánových listov. Sú v nich kvety, niečo na zjedenie ako dar pre bohov a tiež cigarety alebo alkohol. Tie sú pre démonov, aby nehľadali uspokojenie inde. Zlo hľadajú predovšetkým v sebe a nachádzajú k nemu cestu. Ako mu pomôcť, aby bolo s dobrým v zhode.

V poslednom čase veľa rozmýšľam o tom, čo sa vo svete deje. Predovšetkým o vojne na Ukrajine. O démonoch, ktorých v sebe nevie skrotiť okupačná ruská armáda aj so svojim vedením. A tiež o tom, aké hrozné je zlo v sebe ignorovať. Na konci to totiž vedie k tomu, že zlo začneme pokladať za nevyhnutnosť a nakoniec za dobro. Akí nešťastní musia byť ľudia, ktorí sa na takú cestu vydali.

Príbeh Kráľ opíc je o tom, že deštrukciu máme v sebe, tak ako tvorivú silu. Zlo aj dobro. Ak majú byť v harmónii, musíme ich poznať a spoznávať. Rozprávky hovoria o tom, že po skutočné poznanie treba ísť na vzdialené miesto, kde naše vnútro môže prehovoriť neprehlušené okolím. Kým sa to dá. Pretože keď to deštruktívne z nás ignorujeme, časom nám už nebude pomoci. Tak ako tým, ktorí vidia všade na západ od seba nepriateľa. Útočia a zabíjajú a robia len tak ako im démon káže.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)