Glosa týždňa – Zdrobneniny naše každodenné (Glosa týdne – Zdrobněliny naše každodenní, 2024)

Samuel Szabó. Glosa.

Natočeno 2024.

Lit.: anonym: Glosa týždňa: Zdrobneniny naše každodenné. Reflexia a kritika. In web SRo Rádio Devín, 18. 3. 2024 (článek) – Cit.:  Slovenský jazyk oplýva jedným zaujímavým špecifikom, ktoré nie je úplne ľahké preklopiť do cudzích jazykov. Na mysli mám zdrobneniny. Z celého súcna môžeme vyrobiť jeho drobnejšiu a rozkošnejšiu verziu, a to naozaj rozmanitým množstvom spôsobov.

Vezmime si napríklad len také zvieracie mláďa. Ak chceme v angličtine označiť zvieracie mláďa, pridáme pred názov zvieraťa slovo „baby“. Ak tak chceme urobiť v nemčine, pridáme na konci príponu -chen. A čo slovenčina? Mláďa sovy môže byť sovíča, sovíčatko, soviatko, alebo rovno sôvä. A ak chceme inú zmenšeninu zo sovy? Slovenčina ponúka množstvo možností, a len odvážny človek si trúfne ich všetky použiť. Sovka, sovička, sovienka, sovulienka, fajnšmekri by sa nebáli použiť ani slová ako sovičenka alebo sovuľka.

Slovenčina dokáže zdrobniť všetko – aj z nevinného pozdravu sa zrazu stane roztomilé čauko alebo ahojček. Je jedným z mála jazykov, ktorý dokáže zdrobniť aj slovesá – kde niekto mal v práci ťažkú lopotu, iný si iba tak robkal.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)