V skratke – Výnimočná žena v tieni Ľudovíta Štúra (Ve zkratce – Výjimečná žena ve stínu Ľudovíta Štúra, 2024)

Martin Šenc. Esej.

Čte Tomáš Bartoněk.

Natočeno 2024. Premiéra 29. 3. 2024 (SRo 8 Rádio Litera, 3:45 – 3:57 h.). Repríza 29. 3. – 4. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia:  Diela s témou Veľkej noci v spoločnosti Hrabala, Verlaina i Adely Ostrolúckej. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 21. 3. 2024 (článek) – Cit.:  Tento týždeň sa v našom programe venujeme českému prozaikovi Bohumilovi Hrabalovi. Jeden z najvýznamnejších a najosobitejších českých spisovateľov druhej polovice 20. storočia sa narodil 28. marca 1914 v Brne-Židenicích a tohto roku si pripomíname 110. výročie jeho narodenia. Pripravili sme si pre vás čítanie na pokračovanie z jeho novely Ostro sledované vlaky. V týchto dňoch myslíme zároveň aj na prichádzajúce veľkonočné obdobie. Pre niektorých je časom šibačky a oblievačky, kresťanom zas pripomína umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Krista. Pre každého z nás môže byť zastavením a zmysluplným rozjímaním aj v spoločnosti Rádia Litera. (…)

O Adele Ostrolúckej toho vieme pomerne málo. Poznáme ju hlavne ako údajnú „životnú lásku“ Ľudovíta Štúra, ktorého očarila jej vrodená jemnosť, kultivovanosť a elegancia. Pritom tak trocha neprávom ostáva v jeho tieni, lebo v skutočnosti to bola všestranne nadaná a vzdelaná žena, ktorá dokonale ovládala niekoľko cudzích jazykov, prekladala do nich, orientovala sa v politike a vynikala napríklad aj neobyčajným hudobným talentom. Viac o Adele Ostrolúckej, ktorej 200. výročie narodenia si v týchto dňoch pripomíname, sa dozviete v texte Martina Šenca Výnimočná žena v tieni Ľudovíta Štúra, ktorý číta Tomáš Bartoněk. Uvádzame v premiére v rámci cyklu V skratke.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)