Picassova sladká pomsta (2007)

Efraim Kishon. Esej. Překlad a redakce Daniela Kapitáňová. Hudební spolupráce Oldo Fiala. Zvuk Martin Kiš. Režie Jana Strnisková.

Čte Juraj Predmerský.

Natočil Literárno dramatické centrum, Slovenský rozhlas Bratislava v roce 2007 (13 min.). Repríza 12. – 18. 9. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Židovský týždeň na Litere. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 10. 9. 2023 (článek). – Cit.: Na jeseň slávia Židia po celom svete Nový rok. O pár dní, 16. septembra, bude Roš ha-šana -  rok 5783. Podstatou židovského nového roka je oslava života a úsilie o jeho zmysluplnosť. V tom čase Židia naprávajú to, čo pokazili, zmierujú sa s okolím a žiadajú o odpustenie – ak je to potrebné. My si na Litere pri tejto príležitosti spomenieme na viacerých významných, zväčša amerických židovských autorov. Spoločnosť nám budú robiť Ephraim Kishon, Daniel Katz, Yehuda Amichai či Bernard Malamud. A neobídeme ani domáce reálie, oživíme židovskú Bratislavu s jej dôležitým predstaviteľom – Chatamom Sóferom a s Rudolfom Jašíkom zablúdime na Námestie svätej Alžbety, kde nám zanechal dôležitý odkaz.  (…)

Svetoznámy humorista a satirik Ephraim Kishon je dobre známy radou poviedkových knižiek, v ktorých jedinečným spôsobom popisuje strasti i slasti všedného života. Sú plné humorných postrehov a bonmotov. V knihe Picassova sladká pomsta obrátil svoj satirický pohľad k modernému umeniu. Vyjadruje sa o ňom ako vzdelaný kunsthistorik, ktorý má vo svojom odbore jasno. Vysmieva sa z pseudoumeleckých patvraov a bezobsažných mystifikácií, rovnako ako z výtvarných kritikov. (…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)