Panáček v říši mluveného slova existuje již čtyři roky!

Stalo se to 15. srpna 2005 – tehdy byl napsán první příspěvek na webové stránky http://mluveny.panacek.com/rozhlasove-hry/12-dvojnik-1990.html. Skupina nadšenců, kteří s oblibou poslouchají rozhlasové hry, povídky, seriály a mluvené slovo vůbec, se tehdy rozhodla, že by stálo za to vybudovat rozsáhlou databázi údajů o nahrávkách mluveného slova – takový velký katalog, v němž je možné dopátrat se všech dostupných informací o hrách určitého autora, režiséra, interpreta, časového období…

Stalo se a původně jen „v malém“ zamýšlený plán se nebývale rozvinul; k dnešnímu dni již stránky Panáček v říši mluveného slova obsahují přes 15 500 katalogizačních záznamů, recenzí a zpráv a přes tisíc komentářů rozhlasových fanoušků.

Stránky slouží především k hlubší orientaci zájemců o rozhlasové hry a také mají přispět k tomu, aby Český rozhlas nejen natáčel nové rozhlasové inscenace, ale aby vysílal i starší, archivní hry.

Kromě těchto úkolů chopili se tvůrci stránek – Přemysl Hnilička, Jakub Kamberský, Richard Jelínek a další – iniciativy také v akci „Hledáme ztracené rozhlasové hry“, v níž pamětníky vyzývali k tomu, aby zpřístupnili své staré magnetofonové pásky pro výzkum a záchranu v oficiálních archivech nedochovaných her.

Činnost tvůrců serveru podporují také rozhlasoví tvůrci, kteří s potěšením vítají ohlasy posluchačů – k nim patří například režiséři Dimitrij Dudík a Michal Bureš, dramaturg Hynek Pekárek a další.

Nuže – slavte s námi!

laurelahardy

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)