Panáčkův pomocníček s utrácením příliš volného času!!

Pokud jste dlouhodobě zavření doma a nemůžete ven, nedá se toho dělat mnoho. Už jste všecko uklidili, všude utřeli prach, na televizi už se nemůžete ani podívat a knihovnu jste přečetli dvakrát tam a zpátky? Pak je asi čas něco si poslechnout. S tím vám můžeme pomoci :)Zaprvé je tu obří archív Českého rozhlasu. Kromě živého vysílání, které vás může zabavit (Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Rádio Junior, Radio Wave, Jazz…), je tu archív odvysílaných pořadů.Dalším zdrojem může být nový MujRozhlas, kam ČRo postupně překlápí pořady z vysílání a občas i nějaké ty lahůdky z archívu. Zatím není úplně jednoduché se v něm zorientovat, ale snad to časem vylepší.Pro maturanty je tu Čtenářský deník a v něm množství nahrávek ze starší české literatury v podání prvotřídních herců.Pokud máte přece jen méně času nebo se neradi soustředíte příliš dlouho, jsou tu pro vás minutové hry Českého rozhlasu.

Nelení ani soukromá vydavatelství. Supraphon uvolnil pro své (především dětské) posluchače několik klasických děl: Mayova Vinnetoua, Defoeova Robinsona Crusoea, Tři muže ve člunu od Jerome Klapky Jerome a samozřejmě klasické české pohádky Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena.Audiotéka a Bookmedia nabízejí více než dvacet audioknih ke stažení zdarma.Jsou mezi nimi především tituly z edice Mistři slova, v nichž si čteci sami vybírají svá oblíbená díla. Jaromír Meduna tu čte Sienkiewiczovo Quo Vadis, Valerie Zavadská Flaubertovu Paní Bovaryovou, Ladislav Frej Stříbrného lipana od Jaromíra Tomečka. Dále je tu několik pohádek Hanse Christiana Andersena v podání Petra Kubese, Martiny Preissové, Lucie Juřičkové a dalších, audioknia Petra Rajcherta Ruku na srdce, náhody neexistují (v autorském podání).. koneckonců, prohlédněte si to sami.Leccos je k poslechu i z amatérských zdrojů. Tady například indie-projekt Audio-povídky zdarma, který „přináší ty nejlepší audiopovídky od známějších i zcela neznámých českých autorů a autorek“.Nakladatelství Brkola nabízí pohádku Michala Čunderleho Vosa Marcelka. Čte autor a Jan Zich.

Audiozáznamy dokumentárního typu najdete na stránkách ESbírky. Je tu překlopen kompletní audioarchiv Rádia Svobodná Evropa, takže si můžete poslechnout fragment nedokončených pamětí Jiřího Voskovce, rozhovory a články Ferdinanda Peroutky nebo rozhlasové hry RFE z padesátých let…

Chcete ještě více dokumentárních záznamů? Český rozhlas nabízí k poslechu množství materiálů k roku 1989.

Své knihy má v audiopodobě brněnský spisovatel Marian Palla.Je potřeba ještě něco pro děti? Stránka Pigy nabízí dětská rádio plné pohádek.  V následujícím odkaze Pohádky skřítka Ohniváčka je mnoho krátkých pohádek ke stažení.  A do třetice: další várka pohádek..

Pro studenty je tu olomoucké Up Air Rádio … a brněnské Rádio R.

A to by mělo pro začátek stačit… Přežijte to ve zdraví!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)