Zhasni! 1/9 (2017)

zhasniCity, vztahy, vášně a touhy mladých lidí zachycuje nová podcastová série, kterou 1. 3. uvede Radio Wave. ~* Zhasni! *~ je intimním prostorem, kde se otevřeně mluví i o tom, co si obvykle necháváme pro sebe. Dramaturgie Brit Jensen. Šéfproducentka Edita Kudláčová. Producenti Damian Machaj, Robert Candra, Markéta Kaňková. Zvukový design Stanislav Abrahám, Dominik Gajarský, studio Needles a Martin Ožvold. Příběhy protagonistů zaznamenali Bohdan Bláhovec, Johana Švarcová, Roman Štětina, Tereza Nvotova a další.

Natočeno 2017 (Kreativní HUB Českého rozhlasu). Premiéra 1. 3. 2017 (ČRo Radio Wave, podcast). K poslechu zde.

Pozn.: O podcastovém seriálu hovořila Tereza Nvotová v pořadu Hovory (redaktorka Naděžda Hávová). Premiéra 27. 2. 2017 (ČRo Plus, 22:10 h). K poslechu zde.

Cena Nejlepší podcast veřejné služby v rámci prvního Podcastového dne YouRadia talk.

Lit.: Candra, Robert: Podcast Zhasni! – pilotní projekt Českého rozhlasu v oblasti nových trendů v konzumaci audia. In Svět rozhlasu 37/2017, s. 45 a násl. (článek).

Obsah: 1. Můžeš mě svázat. Připravila Tereza Nvotová. Premiéra 1. 3. 2017.

Pozn.: Zhasni! je audio projekt o sexu a intimitě mladých lidí. První původní podcast z produkce Českého rozhlasu odkrývá jejich city, vztahy, vášně a touhy a zachycuje dění za dveřmi ztemnělých pokojů. Devítidílná podcastová série Radia Wave nás vede od asexuality přes práh bolesti a smyslové slasti do světa BDSM. Dává nám pocítit erotické napětí během těhotenství, bere nás na lov zážitků přes online aplikaci i na swingers party.

2. Debilní doba. Roman Štětina. Zvukový design Dominik Gajarský. Premiéra 15. 3. 2017. K poslechu zde.

Co udělá těhotenství s erotickým nábojem ve vášnivém vztahu? Je potom ještě silnější, úplně jiný, nebo najednou vůbec žádný? Zhasni, zavři oči a nech se zavést do světa erotické touhy jedné mladé ženy.

3. Strana A. Jaký je život bez sexuální touhy a romantické lásky? Zhasni, zavři oči a zaposlouchej se do příběhu ženy, která se nikdy do nikoho nezamilovala. Příběh o asexualitě natočili Bohdan Bláhovec a studio Needles. Premiéra 29. 3. 2017. K poslechu zde.

4. Bára, 33. Dokument o seznamovacích aplikacích. Připravila Tereza Nvotová. Zvukový design Stanislav Abrahám. Premiéra 12. 4. 2017. K poslechu zde.

5. Pátek večer. Dokument o svádění a alkoholu. Připravila Johana Švarcová. Zvukový design Martin Ožvold. Premiéra 26. 4. 2017. K poslechu zde.

Upozorňujeme, že obsah tohoto dílu může být nevhodný pro děti a mladistvé.

Lit.: anonym: Podcast zhasni! In web Zhasni podcast, únor 2017 (anotace + nahrávky k poslechu). – Cit.: Zhasni! je audio projekt o sexu a intimitě mladých lidí. První původní podcast z produkce Českého rozhlasu odkrývá jejich city, vztahy, vášně a touhy a zachycuje dění za dveřmi ztemnělých pokojů. Devítidílná podcastová série Radia Wave nás vede od asexuality přes práh bolesti a smyslové slasti do světa BDSM. Dává nám pocítit erotické napětí během těhotenství, bere nás na lov zážitků přes online aplikaci i na skupinový sex. Zhasni, zavři oči a představ si…

Lit.: Sroka, Eva:  Český rozhlas spouští svůj první původní podcast Zhasni! na téma sex a intimnosti. In web ČRo, 27. 2. 2017 (tisková zpráva). – Cit.:  Speciální audio projekt o sexu a intimitě mladých lidí s názvem Zhasni! spouští Český rozhlas od 1. března. První původní podcast z produkce ČRo odkrývá city, vztahy, vášně a touhy mladých lidí a zachycuje dění za dveřmi ztemnělých pokojů. Devítidílná podcastová série Radia Wave zavede posluchače a posluchačky od asexuality přes práh bolesti a smyslové slasti do světa BDSM. Dá jim pocítit erotické napětí mezi partnery během těhotenství, vezme je na lov zážitků přes seznamovací aplikaci nebo zprostředkuje prožitky ze skupinového sexu.

„Podcast Zhasni! je intimním prostorem, kde se otevřeně mluví o tom, co si obvykle necháváme pro sebe, nikdo tu není za svá slova a činy souzen. Bezprostřední autentická vyprávění zachycená pouze ve zvukové podobě a uživatelsky komfortní dostupnost jednotlivých dílů napříč všemi platformami představují poprvé v České republice podcast jako svébytný mobilní audio formát tak, jak si ho oblíbilo zejména zahraniční publikum. Český rozhlas tímto pilotním projektem reaguje i na měnící se návyky mladých posluchačů, pro které právě audio obsah dostupný kdykoliv a kdekoliv představuje praktický a stále častěji vyhledávaný způsob poslechu rádia,” uvádí šéfproducentka Kreativního HUBu Českého rozhlasu Edita Kudláčová.

Příběhy a zpovědi protagonistů Zhasni! zaznamenali tvůrci a tvůrkyně s výrazným autorským rukopisem a zkušeností s filmovým i rozhlasovým dokumentem – Tereza Nvotová, Roman Štětina, Bohdan Bláhovec, Johana Švarcová a Daniel Moravec – kteří spolupracovali se stejně osobitými sounddesignéry – Stanislavem Abrahámem, Dominikem Gajarským, studiem Needles a Martinem Ožvoldem. Výsledný tvar tak balancuje na pomezí dokumentární tvorby a zvukového experimentu. Dramaturgyní série je Brit Jensen.

Český rozhlas vůbec poprvé přichází s obsahem určeným v první řadě k poslechu online. Navazuje tím na vyzkoušenou práci s už odvysílaným materiálem a posouvá ji dál směrem k současným trendům v distribuci audií. Projekt Zhasni! má mimo jiné v českém prostředí otestovat možnosti podcastingu, tedy pravidelného automatického odběru audiozáznamů především do mobilních zařízení a jejich poslech on demand, podle chuti a časových možností uživatele.

Zhasni! vyrobil Kreativní HUB Českého rozhlasu – šéfproducentka Edita Kudláčová, producenti Damian Machaj, Robert Candra, Markéta Kaňková – ve spolupráci s Radiem Wave – Ivou Jonášovou, Bárou Šichanovou, Jakubem Zemanem, Zuzanou Rejchovou, Jaroslavem Pokorným a Bárou Linkovou. Poslech a přihlášení k odběru je možné na www.zhasni.cz, kde lze také najít související materiály – rozhovory, fotky, videa nebo texty od výrazných českých literátů.

Lit.: Koutský, Pavel: Recenze: Podcast Zhasni – sex, intimita a trapas na vlnách Českého rozhlasu. In web Mediahub, 3. 3. 2017 (recenze). – Cit.: Každý počin, který zkostnatělý institut Rozhlasu posune blíže mladé generaci, je chvályhodný. Například zpřístupnění archivu na Internetu, nebo nové rozhlasové hry. První původní podcast Zhasni, bohužel, mezi chvályhodné projekty Českého rozhlasu a Radia Wave zařadit nemůžu.

Zhasni je bohužel jasnou ukázkou, že ani zajímavá umělecká jména spolupracující na pořadu nezaručí jeho kvalitu, ba naopak jejich osobitost může kvalitu pořadu poslat hluboko pod zem.

Devitidílný podcastový seriál Zhasni si vzal za cíl zmapovat lidskou sexualitu. V průběhu devíti dílů si blíže posvítí na asexualitu, sex v těhotenství, nebo třeba na skupinový sex. Vše hezky bez obalu a na plnou hubu. Každé téma doplněné o bonusový materiál v podobě článků a rozhovorů – vše najdete na Zhasnipodcast.cz.

Série odstartovala dílem, který se zaměřuje na svazování nebo-li bondage. A pokud tento díl nastavil podobu následujících dílů, neztrácejte čas poslechem a klidně se vraťte ke zkoumání sexuality přes ohmatané stránky časopisu Bravo. Budete se bavit o poznání lépe a obavám se, že se toho i více dozvíte.

Za prvním dílem stojí Tereza Nvotová a zvukový design si vzal na starosti Stanislav Abrahám. A to byl možná první kámen úrazu. Tereze Nvotové možná zapomněli říct, že v rozhlase chybí jeden vypravěčský kanál, a to obraz. A tak máte při poslechu neodbytný dojem, že důležité části sdělení se sice odehrávají někde na pozadí, ale k vám už nemají jak dorazit.

Dlouhé tiché proluky následované konstatováním “a takhle mě svazuje” rozhodně naplňují posluchače fantazií, ale jen v případě, že se posluchač nechce o této technice dozvědět něco nového, protože to nemá šanci. Bohužel ani vypravěčka formu příliš nezachraňuje. Za nekonzistentnost svého projevu nemůže, není profesionál. Ale od toho by právě měl být režisér, který její projev udělá zajímavým pomocí střihu.

Jestli cílem byla autentičnost, pak byl sice cíl splněn, ale většího uspávače hadů jsem v Rozhlase dlouho neslyšel. Bohužel tomu příliš nepomáhá ani zvukové aranžmá, které sem tam pustí pod nudný hlasový projev vzdychání jak z osmdesátkového německého porna řízlého ambientní hudbou. Takové pokusy mají patřit do DOXu a ne do prvního podcastu Českého rozhlasu. Kvalitě poslechu to nijak nepomáhá, akorát to posluchače odrazuje od obsahu, což je nakonec vlastně dobře.

Po obsahové stránce je první díl podcastu snad ještě marnější. Dokumentaristé jakoby nevěděli, jestli chtějí představit bondage jako zálibu perverzní, nebo normální. Existují stovky lidí, pro které je svazování to samé jako extrémní lyžování, ale přitom mají naprosto normální životy, prožili idylické dětství a nemají potřebu se hledat. Tihle lidé by měli představovat něco, co je pro většinu naší populace v kolonce „úchylnost“. A ne, že bondage představuje slečna, která se stále hledá, neví proč to dělá, dle všeho tím něco maskuje, atd… Tím se stigma odlišných sexuálních praktik rozhodně nevyvrátí, ale jen podpoří.

Jediné co mohu pochválit je bonusový textový materiál (a samozřejmě fakt, že se někdo do podobné problematiky pustil). Články, které vznikly jako bonus k tomuto dílu mají hlavu a patu a jsou asi tak stokrát zajímavější než celý podcast. Je škoda, že by to dle vynaložené energie mělo být spíše naopak.

Kreativní hub Českého rozhlasu by to s tou kreativitou neměl zase tolik přehánět a možná by neškodilo zeptat se v budově v Římské, jak se dělají rozhlasové pořady. Ono to nebude jen o tom, že si vyberete kontroverzní téma, které na vlnách Českého rozhlasu ještě nezaznělo…

Oficiální anotace:

Podcastový seriál Zhasni
Zhasni! je audio projekt o sexu a intimitě mladých lidí. První původní podcast z produkce Českého rozhlasu odkrývá jejich city, vztahy, vášně a touhy a zachycuje dění za dveřmi ztemnělých pokojů. Devítidílná podcastová série Radia Wave nás vede od asexuality přes práh bolesti a smyslové slasti do světa BDSM. Dává nám pocítit erotické napětí během těhotenství, bere nás na lov zážitků přes online aplikaci i na skupinový sex. Zhasni, zavři oči a představ si…

Podcast Zhasni! je intimním prostorem, kde se otevřeně mluví i o tom, co si obvykle necháváme pro sebe, a ve kterém platí, že co není zakázáno, je dovoleno. Nikdo tu není za svá slova, činy a touhy souzen, naopak se zde otvírá celé spektrum prožívání sexuality.

Příběhy a zpovědi protagonistů Zhasni! zaznamenali tvůrci a tvůrkyně s výrazným autorským rukopisem a zkušeností s dokumentem filmovým i rozhlasovým (Tereza Nvotová, Roman Štětina, Bohdan Bláhovec, Johana Švarcová a Daniel Moravec), kteří spolupracovali se stejně osobitými sounddesignéry (Stanislav Abrahám, Dominik Gajarský, studio Needles a Martin Ožvold). Výsledný tvar tak balancuje na pomezí dokumentární tvorby a zvukového experimentu.

Lit.: anonym:  DEBILNÍ DOBA. In web Zhasni, 15. 3. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Co udělá těhotenství s erotickým nábojem ve vášnivém vztahu? Je potom ještě silnější, úplně jiný, nebo najednou vůbec žádný? Zhasni, zavři oči a nech se zavést do světa erotické touhy jedné mladé ženy.

„Pořád se tě ptám, jestli se něco děje, ale vždycky slyším akorát: nic. Mám pocit, že jsem tě něčím zklamala, že už tě nebaví se se mnou bavit a že už tě vůbec ničím nepřitahuju.“

Někdy je jednodušší napsat nepříjemnou skutečnost na papír, než ji říct milovanému člověku do očí. Intimní dopis partnerovi otvírá následující díl o tom, jak rodičovství zasáhlo do milostného vztahu dvou lidí. Zpočátku se spolu milovali skoro pořád. Nedokázali se jeden druhého nasytit a samotný sex pro ně byl intenzivnější a lepší než kdykoliv předtím s jinými partnery. Anna si najednou uvědomila, že chce mít dítě. Přestože se ji její přítel snažil nejdřív přesvědčit, aby šla na potrat, a všichni v jejím okolí jí říkali, že teď není ta správná doba, Anna se rozhodla si dítě nechat a byla šťastná. Její otevřenou zpověď zachytil režisér Roman Štětina a zvukovým designem opatřil Dominik Gajarský.“

Upozorňujeme, že obsah podcastové série Zhasni! může být nevhodný pro děti a mladistvé.

Lit.: Kubištová, Dominika – Krejcar, Jan: Nechceme hodnotit ani moralizovat, cílem je nabídnout osobní a intimní příběhy lidí, říká o podcastu Zhasni! Edita Kudláčová. In web ČRo Prix Bohemia Radio, 22. 3. 2017 (článek + rozhovor). – Cit.: Na Univerzitě Palackého vystudovala nederlandistiku a anglickou filologii. V roce 2008 ji ale osud přivedl do Českého rozhlasu, kde zůstala až do dneška. Nejdříve pracovala pro Mezinárodní oddělení, kde využila své znalosti z vysoké školy, tlumočila a překládala.

Poslední rok vede kreativní HUB Českého rozhlasu, který nedávno přišel s novým podcastem Zhasni!. „Pilotní podcastový cyklus Zhasni! je specifický v tom, že se jedná o obsah, který do vysílání nešel, naopak byl vytvořený primárně pro online prostředí,“ popisuje projekt.

Proč se Český rozhlas rozhodl pro podcasting?

Český rozhlas svůj obsah podcastuje už poměrně dlouho. Pokud to umožní autorská práva, lze si z webových stránek Českého rozhlasu odvysílaný obsah jakékoliv stanice stáhnout do počítače i libovolného mobilního zařízení a poslouchat ho kdykoliv a kdekoliv. Vycházíme tak vstříc zejména mladým posluchačům, kteří informace vyhledávají primárně online a považují za samozřejmost mít kontrolu nad tím, kdy a co chtějí poslouchat a nad mírou obsahu, kterou si k danému tématu chtějí i přečíst. Při přípravách Zhasni! jsme se inspirovali vnímáním podcastu tak, jak si ho zejména americké publikum oblíbilo v posledních asi 10 letech, tedy jako svébytného formátu pro mobilní zařízení a online prostředí.

Z jakého důvodu se první původní podcast Českého rozhlasu týká sexuality?

Chtěli jsme pracovat s intimním sdělením a vytvořit audio prostor, kterému nechybí obraz ani video. Téma sexuality a vztahů se nám jevilo jako ideální právě pro tu intimitu a pro to, že si při zvukovém vyprávění, bez dalších rozptylujících vjemů, o to více uvědomujete, jak osobní dané vyprávění je.

Myslíte si, že toto téma je pořád v české společnosti nedostatečně probírané nebo dokonce tabuizované?

Nemyslím si, že bychom odkrývali tabuizovaná témata, spíše nabízíme osobní výpovědi žen a mužů, kteří se velmi otevřeně podělili o intimní a osobní prožitky a momenty ze svého sexuálního nebo partnerského života.

Pro koho tedy vlastně série Zhasni! je?

Zhasni! nabízí obsah pro každého, kdo rád poslouchá příběhy a pro každého, komu chyběl audio obsah v mobilním telefonu, nebo třeba nevěděl, jak na to, což díky důrazu na tento způsob distribuce u Zhasni! mohl zjistit a projekt tak může inspirovat i nové posluchače ke stahování podcastového obsahu. Cyklus je propojený s Radiem Wave, stanicí pro mladé posluchače, a primárním publikem jsou tedy posluchači Radia Wave. Zároveň si ale myslím, že se u podcastů obecně tvůrci nedívají tolik na věk nebo jiné popisné demografické údaje publika, ale spíše na to, koho zajímá dané téma.

Co je tedy cílem série? Informovat, hodnotit nebo jen zachytit skutečnost?

Určitě nechceme hodnotit ani moralizovat. Cílem je nabídnout osobní příběhy, intimní vyprávění lidí, kteří daná témata ve svém životě řeší nebo se s nimi setkali a svým vyprávěním ho otevřeně vypráví i těm, které dané téma zajímá.

Podle čeho jste vybírali režiséry?

Chtěli jsme mladé tvůrce, kteří dokáží citlivě a empaticky poslouchat a příběhy zachytit věrohodně a zajímavě, dát jim tvar i atmosféru. Všichni režiséři jsou zkušení filmaři nebo dokumentaristé, pro některé z nich byla práce s audio formátem první zkušeností v jejich tvůrčí kariéře. Hodnocení jejich práce nechávám na posluchačích. Pro nás bylo skvělou zkušeností mít tým postavený z velmi zajímavých tvůrčích osobností.

Bondage, coming out, online seznamky. To jsou jen některá z témat, která jste zpracovali. Možností ale bylo daleko více. Lidská sexualita je koneckonců plná kontroverzních či prostě jen zajímavých témat. Co bylo vodítkem při výběru témat pro sérii Zhasni!?

Témata i jejich zpracování jsme do velké míry nechali v rukou samotných autorů, chtěli jsme dát prostor jejich tvůrčímu rukopisu a přístupu k dané látce. Důležité bylo, aby téma zajímalo samotného režiséra, aby se s respondentem chtěl bavit a poslouchat ho nebo ji. Zkrátka aby měl k tématu takový přístup, který se odrazí i na výsledném zpracování a každý díl bude tím pádem zajímavý a bude bavit i posluchače.

V době internetu si ale každý může informace o těchto tématech najít. Co podcasty Českého rozhlasu nabízejí jiného?

Nešlo nám o to zmapovat nebo představit nějaké konkrétní téma, šlo nám o skutečné životní příběhy, o vyprávění lidí a jejich míru otevřenosti i v něčem tak osobním, jako je sexuální zkušenost.

První podcast na téma bondage je zpověď ženy, která praktiku představuje posluchačům. Jsou tímhle způsobem dělané všechny podcasty?

Každý díl má autorský rukopis daného režiséra. Primární linie je založená na vyprávění respondentky nebo respondenta, nicméně přístupy k tomuto vyprávění se u jednotlivých dílů liší.

Plánujete další sérii podcastů?

Český rozhlas určitě bude pokračovat v rozšiřování své nabídky podcastového obsahu pro posluchače. Je to jedna z důležitých forem distribuce, způsob, jakým budou posluchači do budoucna stále více rádio vnímat a poslouchat. Za Kreativní HUB v současné době připravujeme jiné typy projektů a obsahu. Nicméně nevylučuji, že do budoucna se další podcastová série v nabídce Českého rozhlasu nebo jednotlivých stanic objeví.

Lit.: Feryna, Marie: Terapie vlnou. In Časopis Šrámkovy Sobotky, červenec 2017.

Feryna, Marie - Terapie vlnou. In Časopis Šrámkovy Sobotky, červenec 2017.Lit.: Bumbálková, Blanka:  Ocenění Nejlepší podcast veřejné služby míří na Radio Wave. In web ČRo Radio Wave, 25. červen 2019 (článek). – Cit.: 

Prvnímu původnímu podcastu z produkce Českého rozhlasu s názvem Zhasni!, který se věnuje sexu a intimitě mladých lidí, patří cena Nejlepší podcast veřejné služby. Ocenění v rámci prvního Podcastového dne YouRadia talk převzaly šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová a šéfproducentka Kreativního HUBu Českého rozhlasu Edita Kudláčová.

Umělecký audio projekt odkrývá city, vztahy, vášně a touhy mladých lidí a také zachycuje dění za dveřmi ztemnělých pokojů. Příběhy a zpovědi protagonistů představila devítidílná podcastová série Radia Wave, pod kterou jsou podepsáni tvůrci a tvůrkyně s výrazným autorským rukopisem a zkušeností s dokumentem filmovým i rozhlasovým. Jmenovitě se jedná o Terezu Nvotovou, Romana Štětinu, Bohdana Bláhovce, Johanu Švarcovou a Daniela Moravce, kteří spolupracovali se stejně osobitými sounddesignéry, Stanislavem Abrahámem, Dominikem Gajarským, studiem Needles a Martinem Ožvoldem. Výsledný formáttak balancuje na pomezí dokumentární tvorby a zvukového experimentu. Dramaturgyní série je Brit Jensen.

„Sérii Zhasni! jsme začali připravovat již před 3 lety, kdy tím Český rozhlas reagoval na měnící se návyky poslechu audio obsahu u mladých  lidí.Zejména nás zajímalo, zda si české publikum zvykne podcasty pravidelně odebírat a poslouchat. Proto jsme první původní podcastovou sérii zaměřili na osobní vztahová témata a zdůraznili jsme právě intimitu poslechu audia do sluchátek,“ uvedla šéfproducentka Kreativního HUBu Českého rozhlasu Edita Kudláčová.

Devítidílná série Zhasni! otevřela posluchačům a posluchačkám témata od asexuality přes práh bolesti a smyslové slasti po svět BDSM. Dala jim například pocítit erotické napětí mezi partnery během těhotenství nebo je zavedla na lov zážitků přes online aplikaci i na skupinový sex. Český rozhlas prostřednictvím projektu Zhasni! nabídlaudio obsah určený primárně k online konzumaci. Navázal tím na vyzkoušenou práci s jižodvysílaným materiálem a posouvá ji dál směrem k současným trendům v distribuci audií. „Projekt Zhasni! jsme zveřejnili na jaře 2017. Dnes se Radio Wave jako stanice pro mladé zaměřuje právě na online audio formáty a v podcastovém prostředí je jich dostupných více než třicet. Nejposlouchanější je zábavná talkshow Ivany Veselkové a Zuzany Fuksové Buchty a oblíbený je také seberozvojový magazín Balanc. Nabízíme např. i sportovní magazín Tribuna, herní pořad Quest nebo nově formát komentovaných zpráv Mikrovlnky či magazín pro aktivní rodiče Houpačky,“ doplnila šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Český rozhlas spustil letos rovněž zpravodajský podcast Vinohradská 12 a v současnosti zveřejňuje v podcastovém prostředí téměř 200 audio formátů. Posluchači se tak kromě poslechu na webech Českého rozhlasu mohou přihlásit k odběru podcastů, zaměřených na různá publika, a poslouchat je kdykoli, kdekoli i offline.

Ocenění v rámci prvního Podcastového dne Youradia talk se uskutečnilo dnes v odpoledních hodinách na střeše Paláce Lucerna. Nejlepší podcasty byly oceněny v kategoriích Nejlepší podcast roku, Podcast veřejné služby, Byznys a podnikání, Společnost, zábava, historie, Technologie a věda.

Podcast Zhasni! lze poslouchat prostřednictvím SoundCloudu nebo v podcastových aplikacích.

Všechny podcasty Radia Wave i návod, jak podcastovat, lze najít na webu wave.cz/podcasty.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)