Pro a proti – Komunistická minulost nového prezidenta (2023)

Generál Petr Pavel získal od voličů nejsilnější mandát v historii přímé prezidentské volby. Znamená více než 3,3 milionu hlasů voličů pro Petra Pavla i to, že většině obyvatel nevadí komunistická minulost příštího prezidenta republiky? Je to známka, že se česká společnost vyrovnává s minulostí, nebo naopak že ji ignoruje? Máme házet komunisty do jednoho pytle sluhů zločinného režimu, nebo je rozdíl mezi komunistou z padesátých let, osmašedesátníkem a tím normalizačním? Pozvání do debaty přijali filozof, historik a redaktor Seznam zprávy Michal Komárek a syn spisovatele a disidenta Ludvíka Vaculíka Jan. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2023. Premiéra 30. 1. 2023 (ČRo Plus, 10:10 h.; 24 min.).

Lit.: oci – Koubová, Karolína: Zvolení Pavla chápu jako snahu zlepšit naši demokracii a přestat se ohlížet do dob před rokem 1989, míní filozof a historik Komárek. In web ČRo Plus,  30. leden 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Generál Petr Pavel získal od voličů nejsilnější mandát v historii přímé prezidentské volby. Znamená to, že většině obyvatel Česka nevadí komunistická minulost příštího prezidenta republiky? „Volba ukázala, že tomu lidé snad po 30 letech nedávají tak velký význam,“ říká v Pro a proti publicista Jan Vaculík. Filozof, historik a redaktor serveru Seznam Zprávy Michal Komárek ale považuje téma komunistické minulosti obou kandidátů za důležité.

„Ale diskuse kolem volby ukazují, že otázkou vyrovnání se s komunismem se musíme ještě zabývat,“ dodává Vaculík. „Když ovšem chceme někoho morálně hodnotit, tak se ptejme, co udělal špatného, co dobrého a jaká za ním zůstala stopa.“

Pro Komárka prý nebylo rozhodující, jestli byl Pavel členem komunistické strany. „Ale znervózňovala mě jeho kariéra v armádě, nepřesvědčivé vysvětlování motivace pro vstup do ní, stejně jako nepřesvědčivé vysvětlení jeho vztahu k invazi v roce 1968.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)