Interview Plus – Petr Vokáč (2024)

Petr Vokáč, vrchní ředitel sekce legislativy a státní správy Ministerstva vnitra. Krajské a senátní volby se uskuteční v původním plánovaném termínu. Jakým způsobem stát pomůže obcím a městům, zasaženým povodněmi, aby i tam mohli lidé odvolit? A může něco zpochybnit legitimitu voleb v krizových podmínkách? Moderuje Šárka Fenyková.

Natočeno 2024. Premiéra 20. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Fenyková, Šárka: Úředník: Plenta a urna budou i v obcích zasažených povodní. A když nebude vlajka, volby to neohrozí. In web ČRo Plus, 20. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Krajské a senátní volby se uskuteční v původním plánovaném termínu, navzdory složité situaci v některých obcích a městech zasažených povodněmi. „Pro odklad je nezbytný nouzový stav, který nebyl vyhlášen a ani pro to nebyly splněny podmínky. Pokud bychom ho vyhlásili účelově a odložili volby, mohla by být zpochybněna jejich regulérnost,“ zdůrazňuje Petr Vokáč, vrchní ředitel sekce legislativy a státní správy ministerstva vnitra.

Termín voleb byl znám dopředu, a i kdyby vycházel na minulý víkend, volby by se i tak nejspíš konaly, přestože byl na řadě míst vyhlášen stav nebezpečí, připomíná Vokáč.

„Zažili jsme covidové volby i improvizaci v tom dobrém slova smyslu na místech zasažených povodněmi. Vyzkoušeli jsme si, že je třeba mít krizové kanály, náhradní místnosti i rezervoár komisařů. Po volbách se můžeme zamýšlet, co z toho promítnout do právního řádu nebo interních předpisů,“ předpokládá. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)