Osobnost Plus Jan Dobrovský a Martin Hofmann (2024)

Jan Dobrovský, podnikatel a publicista, a Martin Hofmann, herec. „O situace, které jsem prožil, jsem neusiloval, mně se můj život víceméně stával,“ řekl diplomat a novinář Luboš Dobrovský, jedna z postav filmu Vlny o Československém rozhlase z let 1967 a 1968. Jeho syn podnikatel a publicista Jan Dobrovský, a představitel jeho tatínka ve filmu Vlny herec Martin Hofmann budou hosty Michaela Rozsypala ve speciální Osobnosti Plus.

Natočeno 2024. Premiéra 20. 9. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.;  27 min.).

Lit.: esta – Rozsypal, Michael: Táta byl jako ve filmu Vlny vždy připravený se naštvat, vzpomíná Dobrovský. „Pod kotlem bylo naloženo,“ glosuje Hofmann. In web ČRo Plus, 20. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Film Jiřího Mádla Vlny o redakci mezinárodního života Československého rozhlasu v době sovětské okupace už v kinech vidělo přes 350 tisíc lidí a bude za Česko bojovat i o Oscara. „Ten film je alegorie. Každá postava reprezentuje více, než sama hraje,“ říká pro Český rozhlas Plus Jan Dobrovský, syn bývalého redaktora Luboše Dobrovského, kterého ve filmu ztvárnil Martin Hofmann. „Takové postavy chcete hrát, je pro vás čest,“ přiznává herec v pořadu Osobnost Plus.

„Martin tam zahrál postavu neustále zamračeného a trochu přirozčileného člověka, kterým tatínek ve skutečnosti byl. I když to má drobnou nuanci v tom, že on nebyl pořád naštvaný, ale byl vždycky připravený se naštvat,“ komentuje Dobrovský.

„Pod kotlem bylo naloženo. Ale nemuselo to pořád bouchat a hořet,“ glosuje herec Hofmann.

Luboš Dobrovský byl přitom ke scénáři od začátku skeptický. Nelíbilo se mu, že jsou pro účely příběhu upravovány reálné životní osudy.

„Věta, která je na začátku filmu, kde se říká, že postavy jsou inspirovány skutečnými osobnostmi, jejichž jména nesou, tatínka uklidnila a umožnila film natočit,“ vzpomíná na prvotní odmítnutí scénáře jeho syn. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)