Respekt podcast – S Gargantuou po jižních Čechách (2024)

Připravil Štěpán Sedláček.

Hovoří Martin C. Putna a Petr Wohlmuth.

Natočeno 2024. Webová premiéra 13. 1. 2024 (Respekt.cz, 19 min.).

Lit.:  Sedláček, Štěpán: Podcast. S Gargantuou po jižních Čechách. Rabelaisův román vyšel v novém, neuctivém překladu. In web Respekt.cz, 13. 1. 2024 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: S Martinem C. Putnou a Petrem Wohlmuthem o kolektivním přetlumočení známého renesančního díla a přenesení jeho děje do tuzemska. (…)

„Zjistili jsme, že jediný existující český překlad, který je starý zhruba 100 let, už opravdu není vtipný. V některých momentech je autocenzurovaný. Pánové z Jihočeské Thelémy si řekli, že tohle už je moc. Čili jestli jim ve 20. letech v relativně liberálním Československu připadaly některé vtipy příliš strašné, tak nám tedy rozhodně ne,“ vysvětluje literární historik z FHS UK Martin C. Putna, proč se spolu se studenty a kolegy vyučujícími rozhodli věnovat několik semestrů bytového semináře novému překladu kultovního díla renesančního humanismu od Francoise Rabelaise, jehož děj navíc přenesli do jižních Čech. Více uslyšíte v reportážním podcastu z vernisáže.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)