Z ANO se stala strana přímé demokracie (2024)

Petr Honzejk. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 14. 1. 2024 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Honzejk, Petr: Petr Honzejk: Z ANO se stala strana přímé demokracie. In web ČRo Plus, 14. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslední dny přinesly v české politice jeden velmi podstatný moment: Urychlení sbližování postojů obou opozičních hnutí – ANO a SPD. Došlo hned ke třem událostem, které ukazují, že z opozice se stává v podstatě monoblok.

Což má důsledky pro aktuální politiku, ale především to dává vodítko k tomu, co se může dít po dalších parlamentních volbách.

Než momenty názorového sbližování ANO a SPD rozebereme, řekněme si, že bývaly doby, kdy bylo možné obě hnutí od sebe bezpečně rozlišit. ANO byla původně liberálně populistická formace, která měla zpočátku dokonce afinitu k euru, chápala důležitost obrany země a ctila zastupitelskou demokracii. SPD byla naproti tomu v podstatě názorovým dědicem xenofobních Sládkových republikánů – byla proti všemu, proti unii, proti NATO, chce o všem pořádat referenda.

Nyní už od sebe ANO a SPD tak snadno rozlišit nejde. Čímž se dostáváme k oněm třem momentům z posledních dní. Prvním bylo prohlášení hnutí ANO, ve kterém požaduje vypsání série referend. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)