Alex a host – Zdeněk Podhůrský (2024)

Herec, fotograf i muzikant Zdeněk Podhůrský hostem Alex Mynářové.

Natočeno 2024: Premiéra 10. 10. 2024 (ČRo Region, 28 min.).

Lit.: djo – Mynářová, Alexandra: Táta si stálou výstavu zaslouží. Traduje se, že loutku broučka dělal podle mě, usmívá se Zdeněk Podhůrský. In web ČRo Ostrava, 10. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zdeněk Podhůrský je velmi činorodý. Zahrál si černého prince v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo vojína Vločku v Černých baronech. Na kontě má řadu dabingových rolí. Teď si vzal na sebe úkol postarat se o odkaz svého otce, slavného tvůrce loutek.

Zdeněk Podhůrský bydlel v bytě, který byl spojený s ateliérem. „Když jsem přišel ze školy domů, hned jsem šel za tatínkem do ateliéru a trávil tam celé odpoledne. Takže tam jsem vyrůstal. Táta byl výborný kreslíř a soustružník. Vždycky nějakou loutku navrhl a kdysi je vyřezával, ale naučil se dělat na soustruhu. Maminka jim pak dělala vlásky a táta domaloval obličeje.“

Jeho tatínek byl skutečně světoznámý. Vytvořil stovky loutek pro československé i zahraniční produkce a získal spoustu cen. Mezi nejslavnější loutky bezpochyby patří televizní Broučci. „Traduje se, že tatínek dělal broučka podle mě,“ směje se herec. „Možná tam ta podoba trochu je, byl jsem jako dítě takovej buclatej.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)