Baráky v ohrožení 1/? (2024)

Podcast Baráky v ohrožení si klade za cíl zpopularizovat opomíjenou architekturu stojící v už i tak zapomenutém kraji jako je Ústecký. V podcastu budeme mluvit hlavně o architektuře a urbanismu 20. století na Mostecku a v Ústeckém kraji, a také se budeme potkávat se zajímavými hosty z řad teoretiků i tvůrců. Připravila Kateřina Hrachová.

Hovoří Adam Štěch (1), docent architektury Ondřej Beneš (2), pamatkář Martin Zubík (3).

Natočeno 2024. Webová premiéra 1. dílu 27. 3. 2024 (Alarm, 42 min.), 2. dílu 18. 4. 2024 (Alarm, 83 min.), 3. dílu 31. 5. 2024 (Alarm, 47 min.).

Lit.: Hrachová, Kateřina: Startuje podcast Baráky v ohrožení. Zaslouží si architektura 20. století naši pozornost? In web Alarm, 27. 3. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mostecká redakce Alarmu spouští nový podcast Baráky v ohrožení. Kateřina Hrachová v něm bude řešit architekturu, umění i design s teoretiky i tvůrci. (…)

Startujeme nový podcast Baráky v ohrožení, ve kterém si klademe za cíl zpopularizovat opomíjenou architekturu stojící v už i tak zapomenutém kraji jako je Ústecký. V podcastu budeme mluvit hlavně o architektuře a urbanismu 20. století na Mostecku a v Ústeckém kraji, speciálně se budeme zabývat architekturou, která se objevuje na červeném seznamu a hrozí jí zánik nebo degradující rekonstrukce. Těšit se můžete i na umělecká díla ve veřejném prostoru a design, jenž k této architektuře neodmyslitelně patří. A také se samozřejmě budeme potkávat se zajímavými hosty z řad teoretiků i tvůrců. (…)

Lit.: Hrachová, Kateřina:  O sorele, šedesátkách a o výstavbě města Most. In web Alarm, 18. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Druhý díl podcastu Baráky v ohrožení o tom, k čemu jsou městští architekti, jak to vypadalo s architektonickou praxí v šedesátých letech a hlavně o výstavbě nového města Mostu a o jeho urbanistickém řešení. (…)

S bývalým architektem statutárního města Děčín a docentem architektury Ondřejem Benešem jsme si povídali o tom, co obnáší práce městského architekta a co všechno takový post znamená. Věnovali jsme se aktuální kauze týkající se rekonstrukce kulturního domu Repre, tomu, jak obtížná byla spolupráce s bývalým primátorem města Mostu a v současnosti senátorem Janem Paparegou a proč Ondřej Beneš tuto spolupráci raději ukončil. Také jsme se společně podívali zpátky v čase na to, jak se v minulém století řešila výstavba nového města Mostu a kdy byla za druhé světové války určena koncepce budoucího rozvoje města, na níž v roce 1946 navázal první poválečný regulační plán od architektů Karla Kuthana a Jiřího Novotného. V tomto plánu se již počítalo s výstavbou téměř 40 000 bytů pro horníky. Tato výstavba nových bytových celků byla naplánována směrem dál od historického města a patřila mezi tzv. vzorová sídliště. Dozvíte se, jak tato vzorová sídliště vypadala, jakou roli v této době hrál socialistický realismus a kde se vůbec vzal. (…)

Lit.: Hrachová, Kateřina: Jaké to je být památkářem v severních Čechách? In web Alarm, 31. 5. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve třetím díle podcastu Baráky v ohrožení se s pedagogem a památkářem Martinem Zubíkem vydáváme na cestu za poznáním moderní architektury a památkové péče v severních Čechách. (…)

Profese památkáře v dnešní době čelí mnoha výzvám. Na jedné straně je tlak na developerský rozvoj a modernizaci staveb, na druhou stranu je nutné chránit kulturní dědictví a doklad minulé doby. Dá se najít kompromis? Martin Zubík zdůrazňuje, že profese památkáře není jen o psaní posudků a povolování stavebních úprav. Důležitou součástí jeho práce je také osvěta a edukace veřejnosti. Je nutné lidem vysvětlovat, proč je důležité chránit památky a jak se o ně starat. Probrali jsme i některé specifické problémy, se kterými se památkáři v severních Čechách setkávají, i aktuální situaci ohrožených budov v Mostě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)