40 let Charty 77 ve vysílání Vltavy

Tisková zpráva ČRo. Dostupná též na stránkách Vltavy.

40 let Charty 77 - Foto: Vladimír Staněk

Český snář Ludvíka Vaculíka, memoáry chartistů, eseje, povídky, série „Vaňkovek“, poezie z prostředí disentu. To je nabídka pořadů, kterými stanice Vltava připomíná čtyřicáté výročí vzniku Charty 77.

Jeden z neosobitějších pohledů na disidentské prostředí ale i na celou českou společnost konce sedmdesátých let přináší autobiografická próza Ludvíka Vaculíka Český snář. V interpretaci Jana Vondráčka ji vysílá Vltava od 6. ledna vždy v 18:30.

V programové řadě Osudy (každý všední den v 11:30) vysíláme hned několik memoárů významných signatářů Charty 77. Od 2. ledna nabídneme životní příběh českého filozofa Jana Patočky očima jeho žáků, rodinných příslušníků a odborníků. Třídílné vzpomínky Ladislava Hejdánka vysíláme od 16. ledna, Dany Němcové od 19. ledna, Jiřího Dienstbiera od 30. ledna

Dílo a osobnost Jana Patočky si dále připomeneme výběrem z Kacířských esejů o filozofii dějin, esejí Co můžeme očekávat od Charty 77? a pořadem Život v amplitudě, který do schůzek s literaturou připravil Pavel Kouba.

Poslechněte si: Vše k výročí Charty 77 ve vysílání Vltavy 

Pravidelný literární Kabinet (vždy v 9:30) je první lednový týden věnován autorům spjatými s Chartou 77. V pondělí vysíláme Paragraf 202 – samizdatový fejeton Václava Havla o paragrafu o výtržnictví. Skicu k románu o komunistickém vězení Evy Kantůrkové Dům smutku nabídneme v úterý. Ve středu to bude fejeton Ludvíka Vaculíka Jonáš a obluda, ve čtvrtek Honza, včelky, mravenci a loupežníci Jiřího Gruši a v pátek dva fejetony Jaroslava Hutky – Erasmova cena a Klíč od města.  

Také odpolední řada Psáno kurzívou v 15:05 se věnuje výročí Charty. Vedle již zmíněných děl Jana Patočky obsahuje esej Václava Havla Evropa jako úkol a Václava Bendy Noční kádrový dotazník. Následující týden najdete v této řadě výběr z textů Ladislava Hejdánka Dopisy příteli.

Postavu Ferdinanda Vaňka si postupně do svých her vypůjčilo několik autorů. Aktovky, ve kterých je toto disidentské alter ego vystavené nejrůznějším situacím, nabízíme každé lednové úterý ve 21:30. Protest (Václav Havel), Atest (Pavel Kohout), Arest (Pavel Landovský), Marast (Pavel Kohout) a Příjem (Jiří Dienstbier).

Jak rezonovala postava Václava Havla v poezii českého undergroundu, se dozvíte v pořadu Havla přivezli v poutech. Výběr ze stejnojmenné sbírky Soukromí trojzubce Petra Kabeše nabízí pořad, který vysílá Vltava 14. ledna. Poezii Josefa Hiršala nabízí Souzvuk s datem 15. ledna.

Informace o dalších pořadech jako jsou například fragmenty zápisků českého básníka, překladatele a jednoho z prvních signatářů Charty 77 Jana Vladislava Z Otevřeného deníku 1977/1981, esej Libuše Šilhánové Jak vůbec Charta fungovala a pracovala?, článek Milana Uhdeho Vklad, který ve mně zanechala Charta 77 a četba na pokračování z knihy Jaromíra Šavrdy Vězeň č. 1260 od 21. ledna najdete na webových stránkách stanice.

Hry
Pavel Kohout: Atest, 10. ledna
Pavel Landovský: Arest, 17. ledna
Pavel Kohout: Marast, 24. ledna
Jiří Dienstbier: Příjem, 31. ledna

Četba
Ludvík Vaculík: Český snář, 6. – 20. ledna
Jaromír Šavrda: Vězeň č. 1260, 21. – 28. ledna

Osudy
Jan Patočka 2.- 6. ledna
Dana Němcová 23. – 27. ledna
Jiří Dientsbier 30. ledna – 3. února

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)