Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž

Přemysl Hnilička
12. 3. 2019

Původně psáno pro Týdeník Rozhlas, pro přílišnou kritičnost neuveřejněno. Mezi napsáním a současností se některé detaily opět proměnily, ale většina napsaného má stále platnost.

Druhý program Českého rozhlasu (nezlobte se, „Dvojka“ mi málem nejde ani napsat, natož vyslovit) v únoru představil své nové vysílací schéma – a je to zatím pohled více než tristní. Milovníci rozhlasových her jsou samozřejmě zoufalí: šéfredaktor Nováček se zbavil jak nedělní večerní hry, tak i formátu, který tu byl přes šedesát let, a to sobotní hry pro mládež. Takové kroky opravdu nechápu, respektive nepochopím, v čem mohou zvýšit upadající poslechovost stanice. Snad že hry pro mládež poslouchali spíše dospělí pamětníci? Nebo snad hrála roli i zvyšující se „problematičnost“ nových her, v nichž se řešila témata potratu mladistvých nebo transsexualita, což vyvolávalo hysterické záchvaty zastánců starých pořádků?

Místo rozhlasových her tu ovšem máme zábavu až do ubavení se: Halinu Pawlowskou. Po poslechu několika vydání jejího nového pořadu Pokračování za chvilku (ano, slyšíte také odkaz na Pokračování za pět minut?) je jasné, oč tu půjde: reinkarnace starých dobrých historek, které jsme kdysi slyšeli v Banánových rybičkách (a už tehdy byly vyšeptalé), příprava krátkých rozhlasových „Bakalářů“, v níž Pawlowská vyzývá posluchače k posílání historek doslova čím trapnějších, tím lepších. Koneckonců, jak sama Halina v závěru pořadu přiznává: „Žádný příběh není hloupý / když ho od vás někdo koupí“.


K tomu nabízí Pokračování za chvilku čtení povídek českých blogerek a jiných aktuálních hvězdiček českého literárního podparnasí. Povídky Zuzany Hubeňákové z knihy Postřehy teplákové bohyně se ještě dají poslouchat, protože je interpretuje profesionálně připravená Zuzana Slavíková, horší je to ovšem s textem Víta Pokorného Ahoj mami, který čte na pokračování velmi nepřipravená Gabriela Osvaldová. Je-li tedy vlajkovou lodí nové „Dvojky“ zrovna Pokračování za chvilku, nedokážu posoudit nárůst posluchačské obliby; úroveň však zcela jistě poklesla.Na Vltavě, která prošla turbulencemi velmi nestandardní výměny šéfredaktorů, naopak nábor televizních hvězd proběhl s opačným znaménkem: v cyklu Stránky na dobrou noc se světové architektuře s elegancí a erudicí věnuje „šumný“ David Vávra a je to před spaním (a pro vyznavače i-Vysílání i přes den) skvělé setkání s člověkem, který zná a umí to prodat. Díky tomu byl pětidílný cyklus Překvapivé stavby (redakce Marina Feltlová) překvapivou radostí.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)