„Nebudu zakládat už vůbec nic. Jedině požár!“

(Proč se náš nekrolog jmenuje tak, jak se jmenuje, se dozvíte v rozhovoru s Michalem Pavlatou ve Všechnopárty – také o rozhlasové tvorbě).

Ve věku 71 let zemřel po dlouhé těžké nemoci herec, dabér, publicista a pedagog Michal Pavlata. Jeho nezaměnitelný hlas z něj udělal vyhledávaného rozhlasového a také dabingového herce.

Pavlata prošel na začátku během své kariéry nejprve divadly v Kladně a Mladé Boleslavi, od roku 1969 pak hrál přes 20 let v Praze Na Poříčí v Divadle E. F. Buriana. Po třech sezonách v Divadle ABC se stal v roce 1994 na další téměř čtvrtstoletí členem souboru Činoherního klubu.

Rodák z Kvasic na Kroměřížsku vyrůstal na severu Čech u Jablonce nad Nisou a už v dětském věku se objevil na jevišti jako recitátor.

Koncem 60. let vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění a přes komplikace, způsobené otcovou emigrací do Švýcarska, se stal uznávaným divadelním hercem. Jen před kamerou Michal Pavlata nikdy nedostal žádnou opravdu výraznou příležitost, přestože jeho filmografie čítá na osm desítek snímků.

Pavlata měl i literární vlohy, napsal například několik textů pro kapelu Rangers, tvořil scénáře rozhlasových pořadů o populární hudbě a uplatnil se i v novinách jako sloupkař. Psal pro Lidové noviny, jeho fotbalové postřehy vydával také deník Sport. Mezi roky 1999 a 2006 byl také členem Rady Českého rozhlasu.

V posledních letech se v rozhlase objevil například ve hře Příběh Franze Biberkopfa (2012, podle románu Alfreda Döblina Berlin, Alexanderplatz, role Reinholda), Škola robinsonů (2012, úředník), Julius Caesar (2013, Trebonius), Rabínův kocour (2015, rabínův rabín). Už nedojde k realizaci Dudíkovy dramatizace románu Julese Vernea Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce (2015), v níž měl vystupovat i Michal Pavlata.

Výrazně se zapsal také jako interpret četeb na pokračování (Podzemní město, 2014; Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, 2013; Venezuelou s batohem, 2008; Zvěrolékař a kočičí historky, 2014). Za Stoletého staříka získal titul Neviditelný herec.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Michala Pavlatu považuju za geniálního herce a vychutnávám si hlavně jeho rozhlasové role, které jsou úžasné. Jeho pes Monty v seriálu Život je pes byl dokonalý. Opakovaně si ho pouštím, podařilo se mi získat pár dílů. Marně pátrám po audio verzi Rabínova kocoura, slyšela jsem ukázku v Rozpravách Milana Haina a nikde to nemůžu najít, ani jako CD ke koupi, MP3 nic. Doufat v rozhlasovou reprízu je čekání na dlouho s nejistým výsledkem. Máte někdo víc informací, případně jste ochoten se o hru podělit? Děkuji

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)