Teta Joleschová aneb Zánik evropské kultury v anekdotách 1/8 (2015)

Friedrich Torberg. Vyprávění rakouského spisovatele z okruhu pražské německy psané literatury. Překlad Hanuš Karlach. Připravila Eva Willigová. Režie Tomáš Vondrovic.

Účinkuje Otakar Brousek II.

Natočeno 2015. Premiéra 7. – 10. a 14. – 17. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet. Repríza 9. – 13. 1. a 16. – 18. 1. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet a Rakouský rok.

Obsah: 1. Teta Joleschová aneb Zánik evropské kultury v anekdotách (18 min). – 2. Teta Joleschová osobně. – 3. O strýcích, o synovcích a o rabínech. -  4. O mrzoutských patronech. – 5.  Kavárna je všude. -
7. Urbis conditor – Městský cukrář.  – 8. Café Herrenhof.

Pozn.: Na tuto četbu navazuje Teta Joleschová a dědicové (2016).

Pozn.: V Tetě Joleschové nás Friedrich Torberg uvádí do kavárenského života Prahy a Vídně 20. a 30. let, kde ještě přežívá útulná a snášenlivá kultura mnohonárodního starého Rakouska, kde se střední vrstva stále považuje za spoluobčany a tráví neuvěřitelné tisíce hodin (často až do rána) v družných diskusích o lidech, kultuře a stavu světa. Tady pěstovala dnes už zaniklé konverzační umění repartee – okamžité, hbité a především vtipné odpovědi. Jak dokládají Torbergovy anekdoty, nepochybně v něm excelovala proslavená i zneslavená židovská výmluvnost, sebeironie a sebeobranný humor, v nemalé míře i proto, že židé ztratili ochranu starého mocnářství. Bonmot či epigram mohou vzniknout právě jen v takové pestré pospolitosti. Skutečně: v podivuhodné symbióze se v tehdejších kavárnách prolíná svět obchodníků a prokuristů s literáty a umělci všeho druhu a pozdní květ rakouské kultury po první válce má své kolektivní kořeny, tak často židovské a české, právě zde: Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke, Karl Kraus, Peter Altenberg, Leo Perutz, Franz Werfel, Robert Musil – máme-li jmenovat alespoň ty nejvýznačnější.
Svět rakouských kaváren zanikl, ta tam je legendární Tante Jolesch, ale vtip trvá. (anotace)

Lit.: anonym: Friedrich Torberg: Teta Joleschová aneb Zánik evropské kultury v anekdotách. In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2015 (článek). – Cit.:   Friedrich Torberg, vlastním jménem Friedrich Kantor – Berg, byl rakouský spisovatel, který se řadí mezi autory pražské německé literatury. Dlouhá léta pracoval v pražském německém listě Prager Tagblatt – a s českým prostředím souvisel i prostřednictvím sportu, neboť byl hráčem vodního póla za československé národní mužstvo. Po Mnichově emigroval, přes několik států se nakonec dostal do USA, kde se spřátelil s Franzem Werfelem. 

Po porážce nacismu se usadil ve Vídni, kde se mu dostalo mnoha vyznamenání a poct, včetně čestné profesury Vídeňské univerzity. Jeho nejslavnější kniha Teta Joleschová je anekdotickým vyprávěním o vídeňské kultuře mezi lety 1918 – 1938. K jejímu způsobu života patřily kavárny, literární debaty i klepy, ostrý vtip a nekonvenční názory. Friedrich Torberg zemřel v roce 1979. 

Lit.: anonym: Friedrich Torberg: Teta Joleschová aneb Zánik evropské kultury v anekdotách (1/8). In web ČRo 3 Vltava, leden 2017 (článek). – Cit: Friedrich Torberg, vlastním jménem Friedrich Kantor – Berg, byl rakouský spisovatel, který se řadí mezi autory pražské německé literatury. Dlouhá léta pracoval v pražském německém listě Prager Tagblatt – a s českým prostředím souvisel i prostřednictvím sportu, neboť byl hráčem vodního póla za československé národní mužstvo. Po Mnichově emigroval, přes několik států se nakonec dostal do USA, kde se spřátelil s Franzem Werfelem. Po porážce nacismu se usadil ve Vídni, kde se mu dostalo mnoha vyznamenání a poct, včetně čestné profesury Vídeňské univerzity.

Jeho nejslavnější kniha Teta Joleschová je anekdotickým vyprávěním o vídeňské kultuře mezi lety 1918 – 1938. K jejímu způsobu života patřily kavárny, literární debaty i klepy, ostrý vtip a nekonvenční názory. Nad tímto dobovým anekdotářem má člověk pocit, jako by se probíral starými fotografiemi, už blednoucími, ale pořád ještě uchovávajícími atmosféru doby. Friedrich Torberg zemřel v roce 1979.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)