Aneanekdoty 1/10 (2017)

Arnošt Goldflam. Cyklus tragikomických povídek. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Čte autor.

Nastudovalo Brno, září – říjen 2017 (studio 6). Premiéra 1. dílu 28. 10. 2017 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h). Repríza 1. (4.) dílu 20. 9. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Obsah: 1.  Aneanekdota – 2. Krtinec – 3. Na zahrádce – 4. Nový svět – 5. Proměna – 6. Prorok A.N. – 7. První máj – 8. U moře – 9. Zlaté srdce – 10. Zmatení času.

Pozn.: Vltavská repríza v září – říjnu 2021 byla odvysílána na přeskáčku; jako první byl vysílán 4. díl.

Lit.: Blažejovská, Alena: Arnošt Goldflam: Aneanekdoty. In web ČRo Brno, 28. prosinec 2017 (článek). – Cit.: Když Arnošt Goldflam vystoupil letos v červenci na festivalu Měsíc autorského čtení v Brně, četl před publikem kromě jiného i několik svých krátkých povídek z poslední doby. Jsou to povídky, které dosud nevyšly tiskem a v průběhu léta a podzimu 2017 přibývaly jedna za druhou.  Dramaturgyni Alenu Blažejovskou zaujaly už při autorském čtení na festivalu v Divadle Husa na provázku, a tak o ně Arnošta Goldflama požádala.

Sám autor jako by je však stále provázel svými pochybami. Vznikající cyklus někdy označuje jako „přiblblé povídky“.  Ve skutečnosti jsou ale velice nápadité, řeklo by se sofistikované, a obsahují hlubokou moudrost – jen zkrátka podanou anekdotickým způsobem.

Arnošt Goldflam, který deset těchto povídek pro Zelný rynk nakonec načetl ve studiu Českého rozhlasu Brno, nazpíval i znělku seriálu. Zpívá se v ní: „Ane-ane-anekdoty, ty má každý rád, ane-ane-anekdoty dovedou rozesmát. Ane-ane-anekdoty, ty má každý rád, ane-ane-anekdoty dovedou rozplakat.“  Ano, vzpomínáte si dobře, je to parafráze popěvku baviče Rudy Stolaře. Právě toto dobře vystihuje charakter Goldflamových tragikomických povídek.

A tak tedy příjemný poslech – k zábavě i k zamyšlení. Obojí přirozeně patří k závěru roku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)