Můj syn terorista 1/10 (2018)

Ondřej Kundra a Tomáš Lindner. Novináři vyrážejí na západ a na sever Evropy za svědectvím radikálů a jejich rodin, příslušníků neziskovek i státních institucí. Rozhlasová úprava Viktor Bezdíček. Dramaturgie Alena Blažejovská.  Režie Radim Nejedlý. 

Čte Igor Dostálek.

Natočeno 2018. Premiéra 1. dílu 16. 3. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Jestli existuje něco jako typologie extremisty řeší druhý díl Radioknihy, ve které čteme z knihy Můj syn terorista novinářů Ondřeje Kundry a Tomáše Lindnera. Nabídne také historický pohled na konflikt, který se odehrává v Sýrii, především na střet dvou základních větví islámu – sunnitské a šíitské.  (anotace)

Obsah:

1. Úvod + 1. část: Za pár dní se vrátím.
První tuzemský případ zadržení islámského radikála otevře četbu z knihy Můj syn terorista. Co radikalizovalo Jana Silovského, kterého policie zatkla po návratu z Istanbulu?

2. část: Začíná nová etapa.
Jestli existuje neco jako typologie extremisty, řeší druhý díl Radioknihy. Nabídne také historický pohled na konflikt, který se odehrává v Sýrii.

3. část: Něco není v pořádku.
Další díl přináší příběhy mladých Evropanů, kteří konvertovali, radikalizovali se a odešli bojovat za Islámský stát. V řadě případů v Sýrii zemřeli a zůstaly po nich rozbité rodiny.

4. část: Věčný život v ráji.
V lednu 2014 se Kanaďanka Christianne Boudreauová dozvěděla o smrti svého syna Damiana, který se stal dalším z padlých evropských džihádistů.

5. část: Čti korán, bratře.
Autoři popisují bohatý německý Frankfurt nad Mohanem a chudé pařížské předměstí Sevran jako příklady míst, kde se islamistickým verbířům mezi mladými lidmi neobyčejně dařilo.

6. část: My proti zbytku světa.
Autoři představují i Nora Yousefa, zakladatele neziskovky, která poskytuje pomoc džihádistům a jejich rodinám. K jeho práci ho přivedla osobní zkušenost se salafistickou skupinou.

7. část: Komplikovaný zápas.
Na komplikovanou spolupráci tajných služeb při odhalováni zárodku extrémních islamistů v Evropě se zaměřuje sedmá část Radioknihy, ve které čteme z publikace Můj syn terorista.

8. část: Islámský stát před soudem.
Autoři vyprávějí i příběh radikála Svena Laua. Jako salafistický verbíř stanul před soudem v Düsseldorfu. Jeho případ je jedinečný detailním pohledem do metod radikálních islamistů.

9. část: Druhá šance.
Dozvíte se i to, že se kromě uplatňování represe proti islámským radikálům objevují čím dál častěji také měkčí metody. Mnohé instituce se zamýšlejí nad tím, jak působit preventivně.

10. část: Zbavit je vzteku.
V desáté části Radioknihy si autoři všímají toho, jak se v různých zemích snaží zabránit náboženské radikalizaci mládeže.

Lit.: Bezdíček, Viktor: Tenhle souboj musíme vyhrát. In Týdeník Rozhlas 14/2018 (článek).

Bezdíček, Viktor - Tenhle souboj musíme vyhrát. In Týdeník Rozhlas 14-2018

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)