O smutných očích Hany Karadžičové 1/5 (1996)

Ivan Olbracht. Četba na pokračování. Připravila Eva Lenartová. Mistryně zvuku Hana Plecháčková. Režie Tomáš Jirman.

Účinkuje Stanislav Šárský.

Nastudovala Ostrava v roce 1996. Obnovená premiéra 20. – 24. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:00 h) v cyklu Čtení na pokračování.

Lit.: anonym:  Ivan Olbracht: O smutných očích Hany Karadžičové. In web ČRo 2 Praha, 22. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pětidílná dramatická četba z prostředí ortodoxní židovské vesnice na Podkarpatské Rusi.

Patrně nejznámější smutné oči české literatury jsou ty, které měla Hana Karadžičová. Byly to nejkrásnější oči z celé Polany, oči mandlového tvaru, černé a hluboké až k zatočení hlavy.

Tak je aspoň vnímal spisovatel Ivan Olbracht, který dramatický příběh Hany Karadžičové zasadil do ortodoxního židovské vesnice Podkarpatské Rusi. Hanele, v Polaně Haně jinak neřekli, žila tak, jak se od ní očekávalo. Neboť i ona věděla, že „židovstvo je řetěz, otřeste jediným jeho článkem a otřese se celý“. Jenomže pak se ve vesnici objevil Ivo Karadžič… (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dobrý den, na webu Čro píšou, že Ostrava v roce 1996:
https://dvojka.rozhlas.cz/ivan-olbracht-o-smutnych-ocich-hany-karadzicove-7590508

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)