Vendulka 1/9 (2019)

Ondřej Kundra. Reportážní román o Vendulce Voglové formou rozhlasové adaptace pro čtyři herecké hlasy. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Martin Siničák, Drahomíra Hofmanová, Michal Bumbálek a Zdeněk Bureš.

Nastudovalo Brno v roce 2019. Premiéra 1. dílu 5. 4. 2019 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha. Repríza 1. dílu 8. 3. 2023 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Poprvé dnes budeme v Radioknize spolu s reportérem respektu Ondřejem Kundrou pátrat po židovské dívce z fotografie, kterou v březnu 1943 pořídil známý československý fotograf Jan Lukas. Vendulce Voglové tehdy bylo dvanáct let a její rodina se chystala do transportu. Ondřej Kundra ji po osmdesáti letech našel ve Spojených státech a její vyprávění zaznamenal v knize Vendulka – Útěk za svobodou. Vydalo ji nakladatelství Paseka letos 20. března a pro rozhlas ji připravila Alena Blažejovská.

Pozn. 2: Když známý československý fotograf Jan Lukas zmáčkl spoušť svého aparátu, mělo Vendulce Voglové zbývat několik měsíců života. Fotografie, která později udělala z dvanáctiletého děvčete symbol holokaustu, přitom nemusela vůbec vzniknout. Vendulka byla Židovka a Lukas se bál konspiračně pořízené snímky vyvolat. Kdyby u něj nacisté fotografii našli, skončil by stejně jako Vendulka a její rodina v koncentráku. Po téměř osmdesáti letech se novináři Ondřeji Kundrovi podařilo Vendulku Voglovou najít v USA, kam po válce emigrovala, a přesvědčit ji, aby o svém pohnutém životě a přátelství s fotografem Janem Lukasem vyprávěla. (anotace)

Lit.: Blažejovská, Alena: Vendulka na útěku za svobodou. In Týdeník Rozhlas 14/2019, s. 8Blažejovská, Alena - Vendulka na útěku za svobodou. In Týdeník Rozhlas 14-2019, s. 8 (článek).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)