Podzemní železnice 1/15 (2021)

Colson Whitehead. Co kdyby z otrokářského jihu vedly skutečné podzemní koleje na svobodu? Napínavý příběh otrokyně Cory jako sága z dějin útlaku Afroameričanů oceněná Pulitzerovou cenou. Překlad Alžběta Dvořáková a Jan Dvořák. Připravila Blanka Stárková. Režie Vít Vencl.

Čte Elizaveta Maximová.

Natočeno v roce 2021. Premiéra 1. dílu 6. 6. 2021 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.) k americkému svátku Juneteenth.

Lit.: Stárková, Blanka – Dvořáková, Alžběta: Příští stanice Svoboda? Román Colsona Whiteheada Podzemní železnice ukazuje pravou tvář Ameriky. In web ČRo 3 Vltava, 6. červen 2021  (článek). – Cit.: Jedním z nejvýznamnějších afroamerických spisovatelů současnosti je dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny, padesátník Colson Whitehead. Jeho věhlas zpečetil fantastický román čerpající z historicky zdokumentovaných příběhů útlaku černého amerického obyvatelstva od otrokářských dob. Podzemní železnice se letos dočkala filmového zpracování a uvádíme ji také na Vltavě k americkému svátku Juneteenth s herečkou Elizavetou Maximovou.

Colson Whitehead nosil téma svého románu v hlavě po mnoho let. Původně se při studiu pramenů chystal zpracovat osudy černého chlapce, ale nakonec se rozhodl vyprávět o dívce Coře. Částečně se při tom inspiroval i osudy Harriet Jacobsové, spisovatelky, jež v mládí unikla z otroctví.

Cora je otrokyně. Opuštěná dospívající dívka. Její matka Mabel před několika lety utekla za svobodou. Kamsi na sever. Vzala si s sebou zeleninu, pazourek, troud a mačetu, ale dcerku Coru zanechala bezútěšnému osudu. Napospas bílému otrokáři i černým obyvatelům vesnice, kteří jí každodenně dávají pocítit, že i bídní a utiskovaní lidé mají svou hierarchii. A že slabí a týraní nezřídkakdy týrají ještě slabšího. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)