Bezstarostná léta bezradná 1/6 (2021)

Ivan Binar.  Četba na pokračování. Připravila Eva Lenartová. Zvukový mistr Vojtěch Dluhý.  Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Jan Fišar.

Nastudoval Český rozhlas Ostrava v roce 2021. Premiéra 1. dílu 12. 9. 2021 ČRo Ostrava, 15:30 h.) v cyklu Rozhlasové listování.

Lit.: Lenartová, Eva: Ivan Binar: Bezstarostná léta bezradná. In web ČRo Ostrava, 12. září 2021 (článek). – Cit.: Sluší se, aby nám nejstarší vyprávěli, jací byli jejich prarodiče, co zažili ve svém dětství, jaké měli zvyky, úzkosti, ale i radosti, které nakonec formovaly jejich svět. Ivan Binar se do vzpomínek pustil na výzvu a udělal to po svém, jak jinak.

Christa mi kdysi řekla, už je to hodně dávno, zrovna překládala můj esej Ach, ty mé Rakousko, dass ich mehr Essays schreiben sollte, prý mně jdou docela dobře od ruky. A pak mi to zopakovala ještě párkrát na dalších cestách životem. Jenže to bych se musel držet skutečnosti, to bych se musel hrabat v pramenech, v prastarých zápiscích, denících, na internetu, abych se nesekl ve faktech, místech, událostech a v letopočtech. A na to já nésu, já si rád vymýšlím, když nevím; raději lehce vynaleznu, než bych pracně vyhledával. Někdo staví obraz skutečnosti solidně z železobetonu, cihel, kamenů a prefabrikátů, já si z palce cucám efemérní substanci, soukám z ní vzdušné zámky pochybné věrohodnosti, pochybné hodnoty. Minulost je taková, jak ji interpretujeme. – Je taková taky skutečnost? Kdeže, skutečnost nás může pěkně zaskočit! Ivan Binar

Sluší se, aby nám nejstarší vyprávěli, jací byli jejich prarodiče, co zažili ve svém dětství, jaké měli zvyky, úzkosti, ale i radosti, které nakonec formovaly jejich svět. Ivan Binar se do vzpomínek pustil na výzvu a udělal to po svém, jak jinak. Kniha je vlastně sbírkou chronologicky seřazených poetických příběhových esejů, z nichž autor skládá chodníček vedoucí z raného dětství až do dob dospívání.

Začíná ale v době, kdy ještě nebyl, kdy dědeček s babičkou ve Vanovicích, které si navždy zamiloval, teprve budují své hospodářství. Z Hané s rodinou autora pak putujeme do poválečného Hradce nad Moravicí a nakonec také do Opavy, kde tatínek dostal práci v továrně. Uvidíme tehdejší svět očima malého zrzavého kluka, který jede za strýcem do vojenského újezdu Libavá, prázdniny tráví ve Vanovicích a v Hradci se stává členem klučičí party. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)