Po zarostlém chodníčku 1/15 (2024)

František Kožík. Obsáhlá životopisná kniha chce podle autorových slov „převyprávět prostě a láskyplně život Leoše Janáčka, aby ti, jimž dosud zůstal cizí, našli k němu cestu“. Připravila Iveta Novotná. Účinkují David Viktora a Vladimír Čapka. Režie Peter Gábor.

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 3. 7. 2024 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.) ke 170. výročí narození Leoše Janáčka.

Lit.: Novotná, Iveta: František Kožík: Po zarostlém chodníčku. Obsáhlá životopisná kniha o životě Leoše Janáčka. In web ČRo 3 Vltava, 3. červenec 2024 (článek). – Cit.: Kniha chce podle autorových slov „převyprávět prostě a láskyplně život Leoše Janáčka, aby ti, jimž dosud zůstal cizí, našli k němu cestu“. Vyprávění je založeno na svědomitém studiu skladatelova díla, literatury o něm i na přímých svědectvích jeho pamětníků. Autor se jen snaží psychologicky prolnout do jeho myšlenkového a citového světa, aby mohl najít počátky jeho tvorby a její sílu a zvláštnost. (…)

Životopisná kniha přináší nezkrášlenou a někdy i drsnou pravdu o životě Leoše Janáčka. Zkušený autor volí velmi účinnou a živou formu vyprávění, v níž propojuje a konfrontuje obecně známé skutečnosti, které v jeho podání vytvářejí nový, citlivý a lidsky přitažlivý obraz Janáčka člověka i umělce.

Výstavba jednotlivých obrazů vyrůstá z autorova záměru zdůraznit posledních dvacet let skladatelova dlouhého a bohatého života jako stínem tragické bezvýchodnosti poznamenané údobí, v němž ale Janáček začínal přece jen pronikat do povědomí domácí i světové hudební veřejnosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)