Marilyn Monroe 1/5 (2011)

Antony Summers. Četba na pokračování vyprávějící o osudech filmové herečky, jejíž život je ohraničen léty 1926 – 1962. Pro rozhlas napsala Radoslava (Radka) Kvasničková. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Technická spolupráce Jakub Tandler. Redaktor Jiří Hubička. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Simona Peková.

Nastudoval ČRo Olomouc 6.  – 17. 5. 2011. Premiéra 20. – 24. 6. 2011 (ČRo 2 Praha, 22:05 – 22:30 h.).

Lit.: {Bureš, Michal}: Marylin Monroe. In web ČRo, červen 2011 (článek).  Cit.: Její tvář a tělo byly všem na očích, její duše ale byla pro jiné téměř neviditelná. Hvězda, kterou zbožňovaly miliony, hvězda, která se cítila nemilovaná a opuštěná. Svět ji znal jako MM – Marilyn Monroe.

Právě osudy této americké herečky, které pro rozhlas napsala Radka Kvasničková, nabízí v novinkové pětidílné Četbě na pokračování Dvojka Českého rozhlasu. Rozhlasové zpracování příběhu ženy, která zazářila na filmovém nebi v Hollywoodu jako kometa a jejíž sláva nepohasla ani téměř 50 let po její smrti, vzniklo v Českém rozhlase Olomouc. Režie se ujal Michal Bureš, který do role Marilyn Monroe obsadil herečku Simonu Pekovou.

„Na osobnosti Marilyn Monroe je zajímavý rozkmit její duše: na jedné straně hvězda, sexsymbol, na straně druhé nečekané a nechtěné dítě, které se nemělo nikdy narodit, kdyby její matka neměla strach z interrupce. Simona Peková svým pojetím dokázala tento spletitý vnitřní svět obsáhnout v jeho úplnosti,“ říká režisér Bureš a na vrub scénáře dodává. „Je to autorčin velmi povedený debut, o kterém si troufám říct, že osloví nejednoho posluchače.“

Život Marilyn Monroe byl plný protikladů, neúplných pravd, fám i lží. Ještě dnes, mnoho let po její smrti, se spekuluje, nakolik byl její odchod z tohoto světa dobrovolný a nakolik v něm měl prsty někdo jiný. Dívka, která udělala v životě proto, aby se stala slavnou hvězdou, asi ve svém nejhlubším nitru příliš šťastná nebyla. Velké peníze, politika, mafie, alkohol, tajné služby, drogy, sex, to vše byl život Marilyn Monroe. Život, který lze vyložit tisíci způsoby. Jeden střípek do mozaiky velmi neurčitého obrazu duše jedné z nejslavnějších hollywoodských žen přidává i rozhlasové zpracování z Olomouce.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)