Welcome to Night Vale 1/??? (Vítejte v Night Vale, 2012-2024)

Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Podcastová série.

Osoby a obsazení: moderátor Cecil Palmer (Cecil Baldwin). Dále účinkují Dylan Marron, Jasika Nicole, Mara Wilson, Jackson Publick a další.

Natočeno 2012 – 2024. Webová premiéra 1. dílu 15. 6. 2012. K poslechu zde.

Lit.: Hanáčková, Andrea: Analog, podcast a sentiment. In DokRevue, 16. 2. 2024 (článek). – Cit.: (…)  Typickým příkladem je americký podcast Welcome to Night Vale, který je koncipován jako vysílání komunitního rádia v malém pouštním městě v USA jménem Night Vale. Vládne v něm totalitní režim v čele se šerifem a jeho tajnou policií. Ta často vyšetřuje nadpřirozené, paranormální, hororové události, které jsou v městečku stejnou denní rutinou jako častá bizarní veřejná prohlášení.

Protagonista vyprávění, moderátor a hlasatel rádia Cecil Palmer (herec Cecil Baldwin) napodobuje rétorikou, dikcí a specifickou profesní manýrou vysílání rozhlasové stanice. V hyperbole a záměrné občasné dezorientaci v čase i prostoru se skrývá komický efekt, díky kterému je posluchač „chytřejší“ než moderátor a užívá si tento iluzorní pocit radosti z moci vědění. I další rozhlasové rutiny jsou tematizovány systematicky a funkčně. Například v každém díle přichází hlášení o počasí, ale namísto zpráv o dešti a teplotách následuje píseň od některého nezávislého umělce, který byl vybrán pro danou epizodu, aby mohl propagovat svou tvorbu, aktuální koncert nebo nové album. V titulcích jsou pak interpret a píseň samotná označeni jako „Počasí“ (The Weather).

Přestože jsou ve Welcome to Night Vale líčeny i velmi spletité záhady života v městečku, většinou slyšíme pouze hlasatele Cecila Palmera v mnohomluvné variaci tradice slavných anglosaských dýdžejů. Hlasy ostatních postav jsou tematizovány pouze tak, jak by se reálně mohly objevit v rozhlasovém vysílání – například přes telefonáty do rádia, v záznamech veřejných prohlášení nebo když někdo navštíví nahrávací studio. Popisovaný podcast je obrovsky úspěšný. To například znamená, že jeho epizody mají 220 milionů stažení, vznikla podle nich televizní série, autoři (Joseph Fink a Jeffrey Cranor) jezdí s road show po celém světě. Začali brzy – už v roce 2012 a dnes patří mezi absolutně nejpopulárnější fikční podcasty. Je s podivem, že takto jednoduchý nápad téměř nikdo v české zvukové tvorbě nevyužívá! Čest výjimkám typu Radio Ivo nebo divadelní inscenace souboru Vosto5 Proton. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)