Ódin, pohanství a skandinávské báje 1/4 (2016?)

Thomas Carlyle. Čteme z přednášky skotského myslitele 19. století. Překlad Albert Vyskočil. Připravil a úvodem hovoří Rudolf Matys. Režie Petr Mančal.

Účinkuje Jiří Hromada.

Natočeno 2016 (?). Premiéra 1. – 4. 2. 2016 (ČRo 3 Vltava, 15:05 h.; 4 x 15 min) v cyklu Psáno kurzívou.

Lit.: anonym: Ódin, pohanství a skandinávské báje (1/4). In web ČRo 3 Vltava, únor 2016 (článek). – Cit.: (…) Skotský historik, sociální myslitel a znalec německé literatury a filosofie Thomas Carlyle (1795-1881) získal uznání jako historik svým dílem o Francouzské revoluci. Když následně obrátil pozornost k soudobým problémům, například v knize Minulost a dnešek (1843), vyslovoval se s pohrdáním o mnoha teoriích politické ekonomie, o demokratických všelécích a napadal také průmyslovou buržoazii. Byl přesvědčen, že spásu lze nalézt jen v návratu ke středověkým zvyklostem a vládě silného, spravedlivého muže. Právě jako zanícený vykladač a propagátor hrdinů napsal proslulou práci Hrdinové – úcta k hrdinům a hrdinství v dějinách. 

V úvodní z těchto přednášek, nazvané Hrdina jako božstvo, přiblížil svět skandinávských bájí a podobu jejich hlavních božských herojů, především hlavní figury severského Olympu – boha Ódina. I když řadu Carlylových názorů, ovlivněných dobovými romantizujícími představami, zkorigoval další vývoj etnologie i specializovaných věd, zůstává jeho esej stále živý a poutavý, a to především svými literárními kvalitami i citovým zaujetím pro dané téma. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)