Demokratická strana doleva zatím nemíří (2018)

Johana Kudrnová. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 12. 7. 2018 v rámci pořadu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.:  Kudrnová, Johana: Johana Kudrnová: Demokratická strana doleva zatím nemíří. In web ČRo Plus, 12. červenec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Donalda Trumpa čeká na podzim rozstřel. Poté, co mu do klína spadlo jmenování dvou soudců Nejvyššího soudu, rozhodnou volby do Kongresu o jeho akceschopnosti ve druhém poločase funkčního období. Demokraté by pro podtržení republikánské stoličky potřebovali získat dvacet tři křesel. Liberální New York je sice jejich bezpečným hájemstvím, primárky zde ale nyní vyhrála kandidátka označující se za demokratickou socialistku. Zamíří demokraté v boji proti Trumpovi doleva?

Osmadvacetiletá Latinoameričanka Alexandria Ocasio-Cortez porazila politického matadora Josepha Crowleyho, který je členem Sněmovny reprezentantů od roku 1999, a o němž se v posledních měsících spekulovalo jako o nástupci Nancy Pelosi v čele opozice. Dívka z chudých poměrů newyorského Bronxu uspěla díky několika faktorům.

„Door to door“ kampaň zafungovala díky povaze primárek, jichž se tradičně účastní mizivý počet voličů. V případě Bronxu to bývá okolo 3 %. Ocasio-Cortez proto stačilo, aby během několika měsíců nadchla a přemluvila několik tisíc lidí. A přesně to se jí s kohortou dobrovolníků povedlo. Během tří závěrečných týdnů kampaně vzrostly její preference o neuvěřitelných 51 %. Porazit republikánského kandidáta tak na podzim bude pouhou formalitou.

New York pro mnohé

Nabízí se ovšem otázka, čím mladá politička voliče oslovila. Levicové křídlo Demokratické strany, které se před dvěma roky šikovalo za Bernieho Sanderse, se nyní urputně snaží Američany přesvědčit, že stojí na prahu progresivní revoluce, jež dřív nebo později Trumpa smete.

Úspěch Ocasio-Cortez však důkazem sílících sociálně-demokratických tendencí evropského střihu uvnitř Demokratické strany zatím není.

Ve volebním spotu, který po jejím zvolení obletěl Ameriku, hlásá, že „New York pro mnohé je možný“. Za své hlavní priority označila federální zasazení se o zdravotní péči pro všechny, bezplatné vysoké školství a skoncování s bezdomovectvím. Nejen volebním heslem tak připomíná britského socialistu Jeremy Corbyna. Na rozdíl od kdysi politického outsidera je však zatím její jedinou devízou autenticita životního příběhu. 

Podstatný je Středozápad

Matka Portoričanka, tření bídy s nouzí po smrti otce, práce za barem, ale také fakt, že je mladá a pohledná žena, ji ve čtvrti s vysokým zastoupením menšin zajistilo v podstatě logickou výhru.

Matka Portoričanka, tření bídy s nouzí po smrti otce, práce za barem, ale také fakt, že je mladá a pohledná žena, ji ve čtvrti s vysokým zastoupením menšin zajistilo v podstatě logickou výhru. Johana Kudrnová

Pro skutečné rozčeření stojatých vod Demokratické strany by ovšem úspěch Ocasio-Cortez museli zopakovat levicoví kandidáti také ve státech na Středozápadě, které jsou jazýčkem na vahách ve volbách prezidentských. 

Bez nich a bez těžkých vah typu Bernieho Sanderse nebo Jeremy Corbyna levicové vize „pro mnohé“ šanci na úspěch v Americe zatím nemají.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)