Jak Andrej Kiska na chvíli vzkřísil Československo (2018)

Kamila Pešeková. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 22. 8. 2018 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Pešeková, Kamila:  Kamila Pešeková: Jak Andrej Kiska na chvíli vzkřísil Československo. In web ČRo Plus, 22. srpen 2018  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Bývalé Československo vstalo v úterý na pět minut z mrtvých, a to aspoň prostřednictvím televizních obrazovek.

Stalo se tak díky projevu slovenského prezidenta Andreje Kisky při příležitosti 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Mohli ho vidět i čeští diváci, když Kiska jaksi „zaskakoval“ za svého českého kolegu Miloše Zemana.

Ten jak známo odmítl výročí okupace komentovat, natožpak aby pronesl nějakou oficiální řeč. Dokonce i pietní akty, kterých se ve výroční den konaly v celé České republice stovky, se musely obejít bez hlavy státu.

Kiska pronesl jednoduchý a jasný projev, který se obešel bez patosu, stejně tak i bez velkých intelektuálních figur. Uvedl v něm mimo jiné, že je důležité mít spojence, kteří sdílejí stejné hodnoty.

Apeloval také na to, aby dosud žijící pamětníci a zejména rodiče svým dětem předávali informace o podstatě, pozadí a následcích tehdejších událostí. Není totiž vyloučeno, že v nedaleké budoucnosti budou lži a nepravdivá tvrzení o srpnu 1968 podávány tak přesvědčivě a rafinovaně, že je nepůjde odlišit od pravdy a skutečnosti.

Vztahy jako nikdy předtím

Kiskův proslov je ale kromě jeho federálního rozměru zajímavý ještě i z jiného důvodu. Na Slovensku si dosud události 21. srpna připomínali jinak než letos. Svou roli mohla sehrát i skutečnost, že 21. srpen byl v minulosti tradičně zastíněn výročím Slovenského národního povstání z 29. srpna, kdy se naopak konaly v celé zemi vzpomínkové akce.

Především ale takzvaná normalizace, která po srpnových událostech následovala, postihla víc českou část tehdejší společnosti. Na Slovensku naopak přinesla 70. a 80. léta rozvoj průmyslu, posílenou výstavbu bytů, a tím i výrazný rozvoj měst. Pro mnohé to bylo období, během něhož si dokázali nashromáždit skromný majetek.

Normalizace svého času jakoby vyřešila i nejpalčivější problém, který Slováci vnímali desítky let. Tím bylo jejich nerovnoprávné postavení ve státě. Vyřešila to až novela ústavy, která federalizovala Československo.

Stalo se tak zákonem z října 1968. Ten schválilo tehdejší Národní shromáždění Československé socialistické republiky i proto, aby napětí ve společnosti vzniklé potlačením pražského jara, se nepřelilo v národnostní spory mezi Čechy a Slováky. Praxe ale ukázala, že model socialistické federace příliš nefungoval a vedl k novým problémům.

Vyústil tak časem v samostatnost obou republik. A také k tomu, že vztahy mezi nimi jsou dnes tak dobré jako nikdy v historii. Bez toho by slovenský prezident Andrej Kiska ve veřejnoprávní České televizi hovořit nemohl. Měl by teď být na řadě Miloš Zeman?

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)