Zásah ruských silových složek byl v Beslanu katastrofální (2018)

Libor Dvořák. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 3. 9. 2018 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Zásah ruských silových složek byl v Beslanu katastrofální. In web ČRo Plus, 3. září 2018  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V severoosetském Beslanu končí třídenní tryzna za 335 obětí teroristického útoku na beslanskou základní školu 1. září 2004.

Při slavnostním nástupu žáků na shromáždění zaútočilo čečenské teroristické komando a zajalo 1128 rukojmích, které pak do 3. září drželo ve školní tělocvičně. Poté se mezi teroristy a příslušníky ruských silových struktur odehrál boj, jehož výsledek byl strašlivý – 334 mrtvých civilistů, z toho 186 dětí.

V Beslanu první smuteční akce začala v sobotu v 9.15, tedy ve chvíli, kdy se před 14 lety na školním nádvoří ozval první teroristický výstřel. Jen během soboty školní areál navštívilo na 2 tisíce lidí, kteří sem přicházeli s květinami, zapálenými svíčkami a fotografiemi obětí.

Mimochodem – na školní nádvoří jeho návštěvníci přinášeli také hračky a vodu, kterou teroristé dětem po celou dobu krutého zajetí nedopřáli. Stovky lidí od soboty až do dneška přicházely na beslanský hřbitov Město andělů, kde jsou mrtví z této apokalypsy pochováni.

Moskva si severoosetskou tragédii připomíná až dnes, v oficiální Den památky obětí terorismu, zavedený v Rusku necelý rok po beslanské tragédii. V ruské metropoli se počínaje polednem odehrála řada oficiálních vzpomínkových aktů, a to bez velké pozornosti státních médií. Není divu: právě nejmasovější teroristické útoky v prvních deseti letech čečenských válek patří v nejnovějších ruských dějinách mírně řečeno k nejproblematičtějším.

Temné pozadí

První v řadě byla Basajevova pětidenní akce v Buďonnovsku uprostřed června 1995, tedy krátce po vypuknutí první čečenské války. Slavný polní velitel přivedl do jihoruského města, vzdáleného 150 km od čečenských hranic, až dvě stovky bojovníků, společně s nimi zajal na 1500 lidí v buďonnovské nemocnici a po pěti dnech zase beztrestně odtáhl.

Tento bezpochyby trestuhodný teroristický útok na druhé straně otřásl ruským sebevědomím – a to natolik, že o rok později Rusko s Čečenskem podepsaly mírovou dohodu. Pravda, druhé čečenské válce po Putinově nástupu k moci to nezabránilo.

Beslanskou tragédii předznamenal jiný teroristický útok čečenských separatistů. 23. října roku 2002 přepadlo asi čtyřicetičlenné čečenské komando moskevské divadlo na Dubrovce, a to přímo během představení.

Ozbrojenci se tenkrát zmocnili 850 rukojmí. Opět žádali odchod ruských jednotek z Čečenska a uznání jeho nezávislosti. Třetí den krize speciální jednotky do divadelního sálu se zajatci napustili dosud neznámý plyn. Výsledkem bylo 130 mrtvých, jimž lékaři neuměli pomoci.

Podobný průběh měl samotný Beslan, jen s tím rozdílem, že jeho následky byly ještě hrozivější. Všechny tyto tři masové teroristické útoky spojuje fakt, že jejich pozadí je velmi temné a že zejména zásah ruských silových složek byl jak na Dubrovce, tak hlavně v Beslanu katastrofální.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)