Babišova hra s ohněm (2019)

Lída Rakušanová. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 6. 12. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rakušanová, Lída: Lída Rakušanová: Babišova hra s ohněm. In web ČRo Plus, 6. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od minulého pátku, kdy na ministerstvo pro místní rozvoj dorazil audit Evropské komise ke střetu zájmů Andreje Babiše (ANO), létají vzduchem stovky milionů, o které by Brusel mohl krátit České republice dotace.

A to pokud by se potvrdilo, jak to v utajovaném auditu stojí, že je premiérovy firmy, zaparkované ve dvou svěřenských fondech, čerpaly neoprávněně.

Nechme teď stranou snad nejvíc přetřásanou otázku, kdo to zaplatí. Konec konců, Andrej Babiš, který je jediným beneficientem obou fondů, tvrdí, kudy chodí, že Česká republika rozhodně nic platit nebude.

Dodejme, že aby to tak bylo, mohl by – samozřejmě ryze teoreticky – český premiér oněch několik set milionů korun hravě uhradit i z vlastní kapsy: jeho majetek odhadly loni renomované zdroje na víc než 4,5 miliardy dolarů, což je v aktuálním přepočtu na koruny skoro 106 miliard.

Ve střetu českého premiéra s Bruselem ale nejde jen o peníze. Mnohem podstatnější je, že odpovědné ministerstvo očividně nehodlá argumentaci Evropské komise uznat. Jinak by ministryně Klára Dostálová (za ANO), ač prý audit ještě ani nečetla, nevěděla už předem, že může dojít až k soudnímu sporu České republiky s Evropskou komisí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)