Svět by měl být za likvidaci Solejmáního vděčný (2020)

Gita Zbavitelová. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 6. 1. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Zbavitelová, Gita: Gita Zbavitelová: Svět by měl být za likvidaci Solejmáního vděčný. In web ČRo Plus, 6. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zatímco se politicky korektní politici a média předhánějí v odsuzování cíleného atentátu na mocného íránského generála Kásema Solejmáního, je třeba říct jednu věc jasně.

Je dobře, že ho Američané zabili, a Donald Trump má pravdu, že svět bude bez Solejmáního bezpečnější.

Byl mnohem víc než jen velitelem jednotek Kuds Íránských revolučních gard, v samotném Íránu měl na rukou krev desetitisíců lidí. Právě on dal rozkaz k nemilosrdnému potlačení nedávných protestů proti zvýšení cen pohonných hmot a pak i proti samotnému režimu, které si vyžádalo až 1500 životů.

Patřil také k velitelům zásahů proti Íráncům, kteří v roce 2009 protestovali proti zfalšovaným prezidentským volbám. Mrtvých bylo sice méně než vloni, ale na 4000 lidí bylo uvězněno – a mnozí z nich ve věznicích zemřeli na přímý rozkaz Solejmáního, nebo dokonce s jeho aktivním přispěním.

Solejmání byl také hlavním exportérem islámské revoluce na Blízký východ a realizátorem íránského úsilí ovládnout celý region. S tímto cílem vybudoval a vycvičil síť brutálních šíitských spojenců. Vzbudil tím hněv sunnitů, a přispěl tak ke vzniku Islámského státu. Právě Solejmání má na svědomí vyhrocení konfliktu mezi šíity a sunnity, který může v regionu přetrvávat ještě mnoho let. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)