The Plastic People of China (2020)

Eva Turnová. Glosa.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 2. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Turnová, Eva: Eva Turnová: The Plastic People of China. In web ČRo Plus, 7. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Čínský trh se hemží klony. Klonují se prasata za účelem testování léků, elektronické klony zase testují trpělivost původních výrobců, kteří zoufale sledují proměnu svých Macintoshů na Hackintoshe a Samsungů na Goophones.

Třešničkou na klondortu jsou pak klony klonů. Tam, kde chtějí být Číňané kreativní, podobnost často drhne.

Česká čtvrť v Šanghaji se například pyšní stavbou Rudolfina, před kterou je umístěna socha šikmookého Smetany se saxofonem v ruce. Jak asi dopadne klonování živých osobností v čínském prostředí?

Dostali jsme s Plastiky nabídku na turné po Číně a do Prahy přijíždí zástupce agentury.

„Já jsem s vaší hudbou prožil mládí. Chci vás do této země dostat, jde jen o to, splnit některé podmínky. Například vízum. Náš vízový režim je striktní, a proto je dost možné, že vám v Praze čínské vízum nedají. Dále musíte zaslat deset textů na čínské ministerstvo kultury, kde o jejich vhodnosti rozhodnou cenzoři. Zatím jsem na vašich deset nezávadných textů nenarazil, takže bych prosil nějaké nové, například o čínském porcelánu. Dále byste se měli nechat ostříhat. Nechci, aby to skončilo někde na půl cesty.“

„My taky nechcem skončit na půl cesty, raději doletíme až na Tchaj-wan, tam nás žerou i s vlasama,“ smějeme se. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)