Politika a omezená moc marketingu (2022)

Karel Hvížďala. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 28. 11. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hvížďala, Karel: Karel Hvížďala: Politika a omezená moc marketingu. In web ČRo Plus, 28. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Slovo marketing je složenina z anglického slova market, česky trh, a koncovka -ing vyjadřuje v angličtině zpravidla děj anebo akci, činnost či proces zaměřený na uspokojování potřeb zákazníka. Politika je zase slovo odvozeno z latinského polis, město a obvykle označuje metodu rozhodování určité skupiny lidí s pluralitními názory, což v naší civilizaci je demokracie.

A politický marketing pracuje s tzv. tržní segmentací společnosti a jeho hlavním úkolem je pochopit a charakterizovat voliče pomocí průzkumu veřejného mínění a poté jej nenásilně donutit přijmout ideu, myšlenky, postoj a politické činy klienta.

Politický marketing se zrodil v 50. letech minulého století ve Spojených státech a politici mu bezmezně věřili. Oslabení Donalda Trumpa a i slabý účinek současného marketingu Andreje Babiše ukazuje, že marketing, stejně jako u zboží, které se prodává často jen ve dvou sezónách, jarní a podzimní, má v rychlostní globalizované společnosti pouze omezenou účinnost.

Může za to rozum, protože vždy existují lidé, byť je jich vždy málo, kteří nepodléhají laciným svodům, tak tomu bylo jak za fašismu, tak za komunismu, a proto je tomu tak i dnes. Tito výjimeční lidé si udržují odstup od všeho včetně svého původu a umějí okolí za každé situace pozorovat kriticky. To samozřejmě vyžaduje silnou vůli a stálou individuální námahu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)